OP ALLE
PRODUCTEN
10% KORTING
BLACK
FRIDAY
VOOR PARTICULIEREN
Van 17-11-2022
tot 27-11-2022

Overspanning berekenen

U gaat een houten overkapping in de tuin plaatsen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! We willen een stevige overkapping plaatsen, waar we jarenlang van kunnen genieten. Wat is de overspanning en welke balkdikte heb ik hiervoor nodig? Hier leest u alles over de max implementatie overspanning balken.

Benodigde balkdikte & overspanning

Overspanning is de afstand tussen twee steunpunten.
Bij het plaatsen van een houten overkapping met plat dak gebruikt u de volgende berekening om de benodigde balkdikte te bepalen:
Te overspannen lengte(cm) / 20 = balkdikte (cm)

Voorbeelden: 

Overspanning Benodigde balkdikte (minimaal)
3 meter (300cm) (300/20) = 15 cm balkdikte (hoogte)
4 meter (400cm) (400/20) = 20 cm balkdikte (hoogte)
5 meter (500cm) (500/20) = 25 cm balkdikte (hoogte)

Hierbij gaan wij uit van de meest populaire vormen van dakbedekking zoals EPDM, dakpanplaten en dakshingles. Bij vormen van dakbedekking met een grotere belasting zoals echte dakpannen, adviseren wij om uit voorzorg dikkere balken te nemen om doorbuiging te voorkomen. 

Door schoren toe te voegen aan uw constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken. Ook vergroot dit de te overspannen lengte van de balken, echter adviseren wij om bovenstaande berekening aan te houden.
Ter ondersteuning van de dakbedekking, plaatst u dwarsbalken in de balklaag om de circa 50 cm.

Constructie met inkeping

Gebruikt u inkepingen om uw houten constructie te verbinden? Houd dan altijd rekening met een aangepaste overspanning. U verliest de dikte van de staanders bij gebruik van inkepingen. Wanneer u een 5 meter lange balk ingekeept op uw staanders van 20x20cm plaatst, verliest u dus 40cm(2×20) en houdt u een overspanning van 4.6 meter over. 

Fundering

We willen natuurlijk niet dat onze overkapping verzakt, zorg daarom voor een goede fundering! Wij adviseren om de palen op een betonpoer te plaatsen, zo voorkomt u verzakking en houtrot van de staanders. Hoe dikker uw staanders, hoe grotere betonpoer u dient te gebruiken! Overspanning berekenen

Bij Tuinhout Compleet heeft u keuze uit balkhout, palen, planken, schaaldelen en zweeds rabat en alles wat u nodig heeft om uw eigen tuinconstructies te plaatsen! Zoekt u naar maatwerkoplossingen of heeft u nog overige vragen? Bel dan nu naar 0416-858502 of stuur ons een mail naar info@tuinhout-compleet.nl.

Kies hier voor de juiste palen en planken voor uw project:
Douglas balkhout
Douglas balkhout
Douglas palen
Douglas palen
Eiken palen
Eiken palen
Eiken balkhout
Eiken balkhout

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 209 reviews.
Scroll naar top
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...