Overspanning berekening

U gaat een houten overkapping in de tuin plaatsen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! We willen een stevige overkapping plaatsen, waar we jarenlang van kunnen genieten. Wat is de overspanning en welke balkdikte heb ik hiervoor nodig? Hier leest u alles over de max implementatie overspanning balken.

Benodigde balkdikte & overspanning

Overspanning is de afstand tussen twee steunpunten. U kunt altijd het ezelbruggetje volgen van: 5 cm dikte per 100 cm overspanning.
Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wat voorbeelden op een rijtje:
• Bij een overspanning van 3 meter, heeft u balken van 150×150 mm nodig
• Bij een overspanning van 4 meter, heeft u balken van 200×200 mm nodig
• Bij een overspanning van 5 meter, heeft u balken van 250×250 mm  nodig
In combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.

Overspanning berekenen

Tip: Door schoren toe te passen in de constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken.
Ook kunt u altijd de volgende berekening gebruiken:
Te overspannen lengte(cm) / 20 = balkdikte (cm)

Voorbeelden: 

OverspanningBenodigde balkdikte (minimaal)
3 meter (300cm)(300/20) = 15 cm balkdikte (hoogte)
4 meter (400cm)(400/20) = 20 cm balkdikte (hoogte)
5 meter (500cm)(500/20) = 25 cm balkdikte (hoogte)

Hierbij gaan wij uit van de meest populaire vormen van dakbedekking zoals EPDM, dakpanplaten en dakshingles. Bij vormen van dakbedekking met een grotere belasting zoals echte dakpannen, adviseren wij om uit voorzorg dikkere balken te nemen om doorbuiging te voorkomen. 

Door schoren toe te voegen aan uw constructie, vergroot u de draagkracht van uw balken. Ook vergroot dit de te overspannen lengte van de balken, echter adviseren wij om bovenstaande berekening aan te houden.
Ter ondersteuning van de dakbedekking, plaatst u dwarsbalken in de balklaag om de circa 50 cm.

Totale overspanning met of zonder staanders

Welke dikte moeten de balken zijn voor de overkapping? Dit is een veel gestelde vraag bij onze klantenservice.

Wanneer u kiest om een houten constructie te maken met een inkeping. Houdt er dan altijd rekening mee dat u minder overspanning overhoudt. Gaat u een balk van 5 meter ingekeept plaatsen op uw staanders, dan verliest u de dikte van de staanders uit de totale overspanning. Dit betekent dat u bij 150x150mm staanders ongeveer 300mm kwijtraakt en dat maakt dat de totale lengte 4.7 meter wordt. Het is dus belangrijk om te letten op de dikte van de staanders. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van balkdragers. Deze kunnen vastgeschroefd worden aan de staanders om de totale kracht van de overspanning te behouden.

Constructie met inkeping

Gebruikt u inkepingen om uw houten constructie te verbinden? Houd dan altijd rekening met een aangepaste overspanning. U verliest de dikte van de staanders bij gebruik van inkepingen. Wanneer u een 5 meter lange balk ingekeept op uw staanders van 20x20cm plaatst, verliest u dus 40cm(2×20) en houdt u een overspanning van 4.6 meter over. 

Fundering

We willen natuurlijk niet dat onze overkapping verzakt, zorg daarom voor een goede fundering! Wij adviseren om de palen op een betonpoer te plaatsen, zo voorkomt u verzakking en houtrot van de staanders. Hoe dikker uw staanders, hoe grotere betonpoer u dient te gebruiken!

betonpoer plaatsen

Betonpoer plaatsen

Een betonpoer plaatsen, hoe doe je dat? Een goed begin is het halve werk. Wanneer u met zware balken werkt  bij uw tuinhuis, overkapping, pergola o.d. is het te adviseren om betonpoeren als fundering te gebruiken. Een slechte fundering kan namelijk desastreus zijn voor de draagkracht. Daarom kunt u hier lezen wanneer u welke poer gebruikt en hoe u deze dient te plaatsen.

Hoe plaats je een betonpoer?

Start met het graven van het gat in de gewenste afmetingen en diepte. Onthoud hierbij dat je je betonpoer ongeveer 10cm boven het maaiveld wilt laten uitsteken, zodat uw palen vochtvrij van de bodem afblijven. Zorg dat de bodem van uw gat vlak is en plaats daarin een tegel voor een stevige basis. De betonpoer wordt vervolgens op de tegel geplaatst en het gat kan nu worden gedicht. Dit kan eventueel deels worden gevuld met een zak snelbeton.

Staander op betonpoer bevestigen

Nu de betonpoer exact op de gewenste plaats staat, is het tijd om de bevestigingsplaat/stelplaat aan de balk te monteren. Het hout dient worden voorgeboord, waarna de stelplaat aan de onderkant van de staander wordt bevestigd met houtdraadbouten. Vervolgens draait u het de paal in zijn geheel op de betonpoer. Hierna wordt voor extra stevigheid tijdens de constructie, de staander ook momenteel met panlatten verstevigd.

Welke betonpoeren zijn er?

In ons assortiment kunt u kiezen uit de volgende modellen:
Gladde Betonpoer – Recht model, prachtig antraciete, gladde betonpoer met vellingrand. Een recht model is handig als je er strak langs bijvoorbeeld een muur gewerkt moet worden, waardoor er met minder ruimte minder.
Oud hollandse betonpoer – Recht model, donkere betonpoer met een robuuste uitstraling.
Betonpoer piramidevormig – Veelal gebruikt voor extra zware constructies.

Hoe bepaal je de lengte van de schroef? 

Nu de overspanning is berekend qua lengte en dikte en er is gekeken welk fundament we neer gaan zetten, is het ook belangrijk om de juiste bevestigingsmaterialen aan te schaffen. Welke lengte en dikte van de schroef moet u nu aanhouden? Daarom is het van belang dat u van te voren weet welke lengte en dikte uw schroef moet zijn voor het materiaal en de klus, zodat u zeker weet dat u het niet opnieuw hoeft te doen.

Lengte van de schroef

Vuistregel voor schroeflengte

Wanneer u de lengte van de schroef gaat bepalen moet u als eerste de dikte van het materiaal weten dat u gaat bevestigen. De vuistregel is als volgt:  dikte van materiaal x 2,5. Dus voor een plank van 10 mm. heeft u een schroef van 25 mm lang nodig. Als u deze regel aanhoudt weet u in ieder geval zeker dat uw constructie stevig is bevestigd.

Niet alleen de lengte van de schroef is belangrijk, maar ook de dikte van de schroef. Zoals bij de lengte van schroef is er voor de dikte niet echt een regel. Het is van belang dat u bij het bevestigen van zware materialen een dikke schroef gebruikt. Op een dikke schroef kan veel meer druk op worden uitgeoefend het is dus altijd beter dan een wat dikkere schroef te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 863 reviews.
Scroll naar boven

Zoek uw producten

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...