Betaal met IDeal

Veilig, snel en makkelijk

Snelle levering

Levertijd binnen 10 werkdagen

Hoe kan ik douglas hout het beste onderhouden?

Een vraag die vaak gesteld wordt over hout: Kan douglas hout rotten? En nog belangrijker: Hoe moet ik het dan onderhouden? Dit is één van de vele vragen die gesteld wordt aan ons als het gaat over onderhoud van het hout. In dit blog blijft geen vraag beantwoord en weet u binnen 5 minuten alles over duurzaam verzorgen van uw volgende tuinproject! Zie hier het overzicht van de verschillende onderwerpen:

Wat te doen tegen houtrot?
Wat te doen tegen hars?
Wat te doen tegen bloedend hout?
Oxidevlekken in uw hout behandelen
Hoe maakt u het hout weersbestendig?
Wat te doen tegen scheuren in het hout?
Wat te doen tegen houtworm?
Hoe zorg je voor ventilatie en opslag?
Hout schuren in 3 stappen
Hoe moet je het hout beitsen?

Wat te doen tegen kromtrekkend hout of torderen?

Wat te doen tegen houtrot?

Over het algemeen is hout goed bestand tegen vocht en regen. Zoals de titel zegt ‘hout is een organisch product’ en regen is een natuurlijk

proces. Dat gaat dus goed samen, maar het hout wat gebruikt wordt voor tuinprojecten is natuurlijk niet meer zo ‘natuurlijk’ als de oorsprong. Dus om antwoord te geven: Ja, het kan rotten.

Gelukkig door slimme manieren toe te passen waarbij het hout tocht boven de grond blijft, of door het hout te behandelen met verduurzamingsmiddelen, kunt u toch mooie en sterke constructies maken die lang mee gaan. En het belangrijkste, houtrot voorkomen.

Tips voor het behandelen van houtrot

Wij raden daarom altijd standaard aan om de palen, planken en balken te behandelen aan de hand van de volgende 4 stappen:

 • Schoonmaken: Zorg altijd dat het materiaal dat u gaat gebruiken schoon is van vuil, stof, zaagsel en dergelijke.
 • Droog maken: Vervolgens (zeker in het geval van houtrot) ervoor zorgen dat het hout goed droog is
 • Aanbrengen van het beits en olie: Wij raden HK lazuur aan (beits). Deze heb je in verschillende kleuren, afhankelijk op welk houtkleur u het gaat gebruiken. Vervolgens als de beits goed is ingetrokken, brengt u nog 2 keer een laag tuinhout olie toe.
 • Laat het hout drogen: Nadat u de behandeling heeft afgerond, laat het goed intrekken en drogen, voordat u de montage gaat beginnen.

Door deze stappen na te gaan, vangt u 3 vliegen in een klap, namelijk: U bestrijd de houtrot, behoud de kleur en voorkomt vergrijzing.

kan tuinhout rotten?

Wat te doen tegen hars?

Het kan voorkomen dat wanneer u net een schutting heeft geplaatst, of een tuinhuis heeft gebouwd, dat er toch wat hars uit het nieuwe hout loopt. Hout is een natuurlijk product, en daarom, ook al is het bewerkt, er kan altijd een beetje hars naar buiten komen. Dat is natuurlijk niet gewenst. Gelukkig kunt u het snel eenvoudig verwijderen!

Wat is hars precies?

Het is een kleverige substantie die door de boom zelf wordt aangemaakt. Het biedt de boom bescherming tegen infecties en virussen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de boom. Als de bast van de boom beschadigd raakt, komt er hars naar buiten wat dient als een soort beschermlaag voor de boom. Hoeveel van deze substantie de boom aanmaakt hangt af van de soort boom. Wanneer het wat is opgedroogd is het gelukkig simpel te verwijderen. Het komt weleens voor dat u groen spikkels ziet op grenenhout, dit komt vaak door de vermenging van impregneermiddel met de hars.

Hars komt vaak naar buiten wanneer dit geactiveerd wordt door warmte. Bij hoge temperaturen warmt het hout op en wordt het hars dun en vloeibaar. Hierdoor gebeurt dit meestal in de zomer. Zo kan het zelfs voorkomen dat de verflaag los zal laten. Daarom is het belangrijk om houtsoorten waar veel hars in voorkomt te bewerken met impregneer.

Tips voor het behandelen van hars

Welke stappen kunt u nemen om de hars op uw producten te verwijderen?

 • Vloeibaar maken: Vaak is het hars al opgedroogd en uitgehard. Om het dan te kunnen verwijderen kunt u het het eerst vloeibaar maken. Met een föhn kan het door de warme lucht weer zacht en vloeibaar worden gemaakt. Zorg dat het ook weer niet té warm wordt want dan kan de substantie verschroeien.
 • Wegvegen: De volgende stap is het wegvegen. Zorg dat u een doek goed doordrenkt met terpentine. Met deze doek kunt u de vloeibare hars ‘wegvegen’. Terpentine werkt dan als een soort vernis of ontvetter.
 • Schuren: Als u de hars al grotendeels heeft weggeveegd kunt u de restjes vervolgens wegschuren. Gebruik een dunne korrel om het hout licht op te schuren. Bovendien zorgt dit schuren ervoor dat eventuele oneffenheden niet meer zichtbaar zullen zijn.
wat kan ik doen tegen Hars

Wat te doen tegen bloedend hout?

Heeft u net nieuw hout gekocht en wilt u deze zo goed mogelijk beschermen en behandelen? Houdt er dan rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat uw hout gaat ‘bloeden’. Wat is dit en wat kun je er tegen doen?

Wat is bloedend hout?

Wanneer uw hout gaat ‘bloeden’, verliest het hout vloeistof. De kleur van deze vlekken op het hout is rood/bruin, vandaar dat er wordt gezegd dat het hout ‘bloed’. Het bloeden van het hout gebeurt omdat het hout vochtig wordt. Hierdoor gaan de inhoudsstoffen van het hout lekken. Dit gebeurt voornamelijk bij looizuurhoudende houtsoorten. Denk hierbij aan de hardhoutsoorten Keruing, Eiken en Ayous. Looizuur is oplosbaar in vocht.

Als het bijvoorbeeld regent of u behandelt het hout met verf op waterbasis, kan het gebeuren dat het hout gaat bloeden. Gelukkig heeft dit absoluut geen invloed op de duurzaamheid van uw hout!

Voorkomen is gemakkelijker dan genezen

Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk uw hout gaat bewerken én verwerken. Hierdoor zal uw hout niet gaan bloeden. Heeft u geen tijd om uw hout te bewerken en te verwerken? Leg het hout dan absoluut niet op een stenen ondergrond. Dit zorgt ervoor dat wanneer uw hout gaat bloeden er lelijke witte vlekken op de stenen verschijnen die zeer moeilijk te verwijderen zijn.

Probeer tevens te zorgen dat u uw hout droog legt en niet direct in de zon laat liggen. Heeft u verder geen plek en is het niet mogelijk om uw hout niet op stenen te leggen? Zorg er dan voor dat uw hout niet direct op de grond ligt en leg er een zeil overheen zodat uw hout niet nat wordt.

wat kan ik doen tegen bloedend hout

Oxidevlekken in uw hout

Eerder bespraken we al eens het ‘bloeden van hout’. In deze blog gaan we in op de oxidevlekken die in het hout kunnen ontstaan doordat het hout is gaan bloeden. Lees hier meer over hoe de vlekken precies ontstaan, en wat u er tegen kunt doen!

Wellicht ziet u wat donkere plekken ontstaan op uw hout dat buiten staat. Grote kans dat dit oxidevlekken zijn! Deze vlekken kunt u gelukkig eenvoudig verwijderen en bovendien zijn ze ook te voorkomen!

Wat is oxidatie?

De meeste houtsoorten bevatten looizuur. Deze stof beschermt de boom in de natuur onder andere tegen ziektes en insecten.

Door dit looizuur kunnen al snel oxidevlekken ontstaan op uw hout. Het looizuur kan in combinatie met vocht (door bijvoorbeeld het weer) zorgen voor donkere vlekken. Deze ontstaan door een een chemische reactie met het hout. Men spreekt ook wel eens van ‘het weer’ dat in het hout is getrokken. Soms verschijnt een soortgelijke reactie wanneer het hout in aanraking komt met metaal (bijvoorbeeld bij bevestigingsmateriaal zoals schroeven). Dit laatste kunt u voorkomen door gebruik te maken van RVS bevestigingsmateriaal.

Oxidatievlekken worden dikwijls onterecht verward met schimmel, maar oxidatievlekken zijn eerder een soort ‘allergische reactie’ van het hout.

Oxidevlekken verwijderen

Gelukkig zijn deze oxidevlekken zonder al teveel moeite te verwijderen. Door middel van een speciaal oxaalzuur kunt u de vlekken verwijderen. Dit zuur is verkrijgbaar in poedervorm en dient daarna in water te worden opgelost. Daarnaast is het ook in kant-en-klare vorm te verkrijgen in de bouwmarkt.

Zorg dat u een goede beveiligingsbril- en handschoenen gebruikt wanneer u aan de slag gaat met oxaalzuur. Het zuur is makkelijk aan te brengen met een oude doek of kwast. Hierna hoeft het ongeveer slechts één uur in te trekken. Eventueel kunt het nog een tweede keer aanbrengen als de vlekken niet volledig zijn verdwenen.

Zoals eerder aangegeven kunnen deze vlekken worden voorkomen door het gebruik van RVS materialen. Daarnaast kunnen de stoffen ook vanzelf uit het hout verdwijnen, en kunnen de vlekken langzaam verdwijnen of vervagen.

Vlekken op terrastegels

Heeft u toch vlekken op uw tegels gekregen door het bloeden van het hout? Een kleine hoeveelheid is gelukkig goed te verwijderen met ontweringswater. Dit ontweringswater is te koop bij de bouwmarkt en makkelijk in gebruik. Zorg er wel altijd voor dat u de gebruiksaanwijzing leest en een veiligheidsbril en handschoenen gebruikt. Test ook altijd van te voren een klein stukje van een tegel. Hierdoor kunt u zien hoe uw tegels reageren op het ontweringswater.

Oxidevlekken in het hout

Is ons hout weersbestendig?

Nederland heeft natuurlijk een wisselvallig weersseizoen. Koud, warm, heet, droog en nat. Dat betekent dus ook dat ons hout hiermee te maken krijgt. Over het algemeen erkennen wij ons klimaat als nat en vochtig. Ons hout is goed bestand tegen vochtige weersomstandigheden. Wanneer het onderhoud zorgvuldig wordt gedaan, kunt u er zeker 20 jaar van genieten. Ons tuinhout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is. Het voordeel van hardhout is, nadat het hout nat is geworden, en weer opdroogt, wordt het hout steeds een stuk harder. Hoe droger het hout, hoe harder.

Duurzaamheidsklasse

Hardhout, waaronder douglas,  heeft duurzaamheidsklasse 3 dat betekent dat het hout onbehandeld 10 tot 15 jaar meegaat. Geïmpregneerd hout gaat nog zeker 5 tot 10 jaar langer mee dan onbehandeld. De hoge duurzaamheidsklasse is te danken aan zijn hoge percentage kernhout. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd.
Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.

U zou denken dat het niet mogelijk is voor hout om uit te zetten, maar het is gewoon een natuurproduct. Dit betekent dat de weersomstandigheden altijd invloed zullen hebben in de staat van het hout.

Conclusie: Ja, ons hout is zeer weersbestendig, mits de behandeling op juiste wijze wordt uitgevoerd.

Weersbestendigheid van tuinhout

Wat te doen tegen scheuren in het hout?

Iedere zomer krijgen we weer vragen over de kwaliteit van het hout. Waarom zitten er scheuren of spleten in mijn zelf geplaatste blokhut, vlonder, tuinhuis etc.? Zoals u waarschijnlijk al raad, ligt dit probleem niet aan de kwaliteit van ons hout. De gehele houtindustrie krijgt sinds jaar en dag deze vragen. Daarom leggen wij u alvast uit waarom scheuren en spleten in uw hout vormen.

Organisch product

Zoals u al hebt gelezen hiervoor is hout een organisch product. Dit betekent dat het hout zich aanpast aan de omgeving waarin het zich bevindt. Een vers gekapte boom kan uit meer dan de helft van zijn gewicht uit water bestaan! Wanneer het hout droogt, krimpt het. Wordt het weer nat, zet het hout dus uit. Hout leeft en werkt(uitzetten en krimpen) dus en daar ontkomt niemand aan.

Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen. Hout leeft en past zich aan zijn omgeving, beschouw de scheuren daarom als prachtig natuurlijk bijproduct van uw hout!

Binnen- of buitengebruik?

Verreweg de belangrijkste vraag is of u het hout voor binnen- of buitengebruik toepast. Wilt u het hout binnen gebruiken voor meubels of een vloer? Kies dan voor gedroogd hout en laat het hout eerst een of twee dag acclimatiseren in de kamer waar het toegepast zal worden.

Wilt u bijvoorbeeld een vlonder leggen van planken? Gedroogde planken zijn dan overbodig, aangezien een vlonder in Nederland regelmatig nat regent. Daarnaast moet gedroogd hout eerst weken in de droogkamer, waardoor logischerwijs de prijs van het hout stijgt. Let wel op dat u genoeg ruimte tussen de planken laat wanneer u een vlonder wil construeren, het hout kan werken en ventileren!

Verminder scheurvorming

Tips om minder scheuren in het hout te krijgen:

 • Voorboren: Voorboren zorgt voor minder spanning tussen de krimp en uitzetting van uw hout en verminder de kans op scheuren!
 • Kwaliteitsmateriaal: Door kwalitatief goede schroeven te gebruiken vermindert u de kans dat uw schroef zal afbreken door de werking van het hout.
 • Genoeg ruimte: Bij het aanleggen van een vlonder, zorgt u voor voldoende ruimte, zodat de planken kunnen werken en tevens ventileren!

Maar bedenk nog steeds, scheuren zijn niet erg! Vaak zegt het iets over de sterkte en leefbaarheid.

Scheuren in het hout

Wat te doen tegen houtworm?

Houtworm kan erg schadelijk voor uw hout zijn, aangezien zij tunnels in het hout boren wat de draagkracht van uw hout aanzienlijk verzwakt. Het directe gevolg kan zijn dat er instortingsgevaar ontstaat en dat er herstel van schade moet plaatsvinden of al het hout moet vervangen in het ergste geval. Gelukkig kunt u houtworm voorkomen!

Voorkomen is beter dan genezen

Kleine gaatjes in het hout noemen wij ‘Pinholes’, deze ontstaan door het boren van houtworm. Of de gaatjes een gevaar zijn voor het hout, hangt af van de activiteit van de insecten. We maken onderscheid tussen twee soorten houtborende insecten.

 • De niet gevaarlijke variant worden de ‘Nathoutboorders’ genoemd en deze boren zoals hun naam al suggereert alleen in levende bomen. Wordt de boom gekapt, dan sterven deze nathoutboorders en is het gevaar dus geweken.
 • Pas wel op voor de ‘Drooghoutboorders’, deze zitten in droog en gekapt hout en onbehandeld kunnen deze enorm veel schade aan het hout aanrichten.

Let op: De drooghoutboorders herkent u aan de verse gaatjes en vers zaagsel onder de gaatjes!

Twee vliegen in één klap!

Houtworm houdt voornamelijk van onbehandeld hout. Door jouw hout dus juist wel te behandelen, vergroot je de kans dat de houtworm zich niet in jouw hout nestelt. Vang twee vliegen in één klap door het hout preventief te behandelen met Tenco anti-houtworm en daarna het hout in de beits of verf te zetten! Zo is het hout optimaal beschermd tegen zowel houtworm als houtrot! Voorkom houtworm
Bovendien kunt u met Tenco anti-houtworm curatief uw hout behandelen.

Gebruik

Behandelt u het hout preventief? Gebruik dan 125ml Tenco anti-houtworm per vierkante meter.
Curatief het hout behandelen? Gebruik dan 250ml Tenco anti-houtworm per vierkante meter. Wij adviseren bij extreme gevallen altijd een expert in te schakelen!

Hoe voorkom je houtworm

Hoe zorg je voor ventilatie en opslag?

In het voorjaar staat het mooie en warme weer voor de deur, dus wordt het weer tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Altijd lekker, altijd fijn, maar toch kan het altijd gebeuren dat door bijvoorbeeld tijdsgebrek de klusjes blijven liggen. In het geval dat je alles al in huis hebt gehaald om aan de slag te gaan, maar het ligt nu letterlijk buiten op je te wachten. Denk daarom goed na over hoe je het materiaal op de juiste manier bewaard.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Bij het verkeerd opslaan van het hout, kan er veel mis gaan en uiteindelijk een dure zaak worden. Wellicht moet u noodgedwongen materiaal weggooien en dus vervangen. Daarbij voorkom je ook het zogeheten kat en muis verhaal. Als u zorgt dat u op de juiste manier alles opslaat en ventileert, dan wordt het grijze gebied van, waar ligt het nu aan en wie is de ‘schuldige’ ervan, een stuk kleiner.

Ventilatie tussen het hout

Stel nu dat het hout een paar weken blijft liggen voordat het verwerkt wordt. Dan is een goede luchtventilatie van belang. U hoeft niet letterlijk ventilatoren erbij te zetten, maar het hout moet als het waren kunnen ademen. Dus niet plat op elkaar stapelen en helemaal afsluiten, maar door gebruik van latjes overal ruimte tussen laten. Dit zorgt bij voorbaat al voor minder schimmelvorming, kromtrekkingen en houtrot.

Netjes wegleggen

Recht en strak. Makkelijker kunnen we het niet uitleggen. Dit voorkomt natuurlijk het krombuigen van hout. De manier hoe het afgeleverd wordt, is ook vaak de juiste manier van bewaren. Tuinhout Compleet zorgt altijd voor rechte en strakke pakketen, voorzien van latjes tussen de lagen.

Temperatuur van de omgeving

Dit zien we vaak fout gaan. Het hout wordt opgeslagen op een plek die veel te warm is. Denk nu eens aan een schuurtje waar op warme dagen continu de zon op schijnt. De warmte kan vaak geen kant op dus stijgt ook de temperatuur van het opgeslagen hout. door de warmte zet alles uit, maar door het niet afkoelen, blijft het uitzetten en komen er vanzelf grote scheuren in. Scheuren zijn, zoals we al gelezen hebben vaak niet erg, maar in dit geval is het to much!

Hoe wel te bewaren

Nu we weten hoe het niet moet, gaan we ons focussen hoe het wel moet. Er zijn natuurlijk al tips gegeven, maar hieronder nog een kort overzicht van het bewaren. De beste manier om uw hout te bewaren: 

 • Dek het hout af, maar sluit het niet af (luchtcirculatie)
 • Leg het hout in rechte stapels tegen kromming
 • Plaats latjes tussen de houtlagen, zo verbetert u de ventilatie en vermindert u de kans op kromming en schimmelvorming
 • Plaats het hout op een schaduwplek in uw tuin 
Hout opslaan en ventilatie

Hout schuren in 3 stappen

Hout is en blijft een mooi product om mee te werken. Of je nu iets nieuws gaat bouwen, of juist iets ouds gaat opknappen, schuren is de eerste stap! Wij lichten 3 punten toe waar je rekening mee moet houden als je van start gaat.

Stap 1: Het hout dat direct van de zagerij komt is soms wat ruw of oneffen. Door het hout netjes te schuren krijg je een mooi egaal en glad oppervlak. Ook komt zo de natuurlijke nerf duidelijker naar voren. Schuren is ook nodig wanneer je het hout wilt schilderen. Zo kan de verf eenvoudig aan worden gebracht en hechten. Het schuurpapier bevat hele kleine zanddeeltjes die kunnen variëren in grootte. Een grof korrel bestaat uit grote deeltjes, met relatief weinig deeltjes die wat ruimte tussen elkaar hebben. Bij een fijne korrel zijn de deeltjes juist kleiner, en staan ze wat dichter bij elkaar. Veelal wordt er eerst met grof schuurpapier gewerkt om grote oneffenheden te verwijderen, en daarna wordt gewerkt met een fijne korrel om iets te polijsten en glad te maken.

Stap 2: Veiligheid altijd voorop! Het is van belang om een goed stofmasker te dragen zodat je geen stof inademt. Zorg bovendien dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd wordt. Objecten die zijn geverfd, en die je daarna schuurt kunnen nog giftige deeltjes bevatten die vrijkomen bij het schuren.

Stap 3: Tijdens het schuren zorg je dat het voorwerp waarmee je werkt stevig vast zit. Gebruik bijvoorbeeld een antislip-pad of een klem op de werkbank. Met het schuren zelf zul je moeten opletten wanneer het punt is bereikt dat je moet stoppen. Bij het verven is eerst een grove korrel juist goed, en daarna een fijne korrel, omdat er dan veel verf wordt geabsorbeerd. Door middel van een zaklamp kun je eventueel kijken hoe diep de krassen op het oppervlak zijn. Door de krassen ontstaan namelijk schaduwen. 

Basistips voor hout schuren

Hout beitsen? Check hier de stappen!

Hout is een organisch product dat bij gebruik wat aandacht nodig heeft. Hout kan door weersomstandigheden beïnvloed worden. Wilt u uw hout beitsen voor bescherming van bijvoorbeeld uw houten vlonder? Lees dan zeker de stappen die u moet maken. Beits beschermt uw hout tegen weersomstandigheden zoals wind, regen en zon. Wat ideaal is aan beits is dat u geen grondverf nodig heeft als basis. Beits kunt u direct aanbrengen op het tuinhout.

Volg de stappen om uw hout te beitsen

Stap 1: Maak uw hout goed schoon. Verwijder vuil, hars, mos en vogelpoep. Begin met het schuren van uw hout. Zorg ervoor dat u uw hout gelijkmatig schuurt. Dit kunt u doen door middel van het gebruik van een schuurblok. Schuren is nodig voor het gelijkmatig opnemen van de beits in het hout.

Stap 2: Zorg ervoor dat u het schuurstof zorgvuldig van uw hout verwijderd. Wanneer u dit niet grondig doet kan het zijn dat de beits belemmerd wordt om goed te hechten.

Stap 3: Begin met de beits aan te brengen op het hout. Zorg ervoor dat u altijd met de nerf mee schildert. Breng de beits niet te dik aan en zorg ervoor dat u druppels direct verwijderd. Zorg ervoor dat u niet een te dikke laag aanbrengt. De eerste laag beits moet u verdunnen met terpentine voor een betere hechting. De verhouding is 3 delen beits en 1 deel terpentine.

Stap 4: Laat de beits 24 uur drogen. Na het drogen, schuur het hout nogmaals lichtjes.

Stap 5: Breng na het drogen en schuren opnieuw een laag beits aan op het hout. Deze laag hoeft u niet te verdunnen.

Stap 6: Afhankelijk van uw soort hout brengt u nog een 3e laag beits aan. Bij nieuw onbehandeld hout is het raadzaam om uw hout 3 keer te behandelen. Bij ouder tuinhout dat al eens behandeld is met beits is een behandeling van 2 lagen voldoende. Zorg dat u uw hout goed laat drogen. Hierna is uw hout goed beschermd tegen factoren zoals de zon, wind en regen.

3 Tips voor het gebruik van beits

Beits is belangrijk voor de behandeling van uw gekochte hout. Wij geven u nog 3 tips mee voor een goed gebruik van uw beits en de beste resultaten!

Tip 1: Kies een juist moment om te beitsen
Wanneer u uw hout wilt gaan beitsen is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Wanneer het buiten te droog en te warm is kan het zijn dat uw beits te snel droogt waardoor er vlekken ontstaan. Wanneer het slechter weer is met een vochtige lucht en regen, kan het hout te nat worden waardoor uw beits niet goed intrekt.

Tip 2: Gebruik de juiste materialen
Wanneer u uw hout gaat bewerken met beits, is het verstandig om de juiste materialen te gebruiken. Dit komt de kwaliteit zeker ten goede. Bij de juiste materialen denk aan:

 • Schoonmaakmiddelen (ontvetter of verfreiniger)
 • Oude schoonmaakdoek (moet schoon zijn)
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Verfbakje voor de beits

De meeste blikken beits komen met een roerstokje.

Tip 3: Repareer kleine beschadigingen
Wanneer u bijvoorbeeld uw schutting of vlonder wilt behandelen, is het raadzaam om wanneer het hout beschadigd is, deze te repareren met bijvoorbeeld houtvuller. Wanneer u uw hout repareert voor u uw beits behandeling aanbrengt, geeft dit het mooiste resultaat.

Hout beitsen

Wat te doen tegen kromtrekkend hout of torderen?

Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw en uit de regen te leggen, aangezien het bij warmte sneller krom trekt en vocht schimmelvlekken kan veroorzaken. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.

Mocht u nu alsnog een vraag hebben over een van de bovenstaande onderwerpen of staat u vraag/onderwerp er niet bij? Twijfel niet en stuur gerust een mailtje naar een van onze specialisten van Tuinhout Compleet: info@tuinhout-compleet.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 994 reviews.
Scroll naar boven

Zoek uw producten

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...