Doe-het-zelf projecten voor in de tuin

15 april 2024 door Aron Kers

Doe-het-zelf projecten voor in de tuin

Tuinprojecten zijn er in diverse soorten en maten. In feite is alles wat u wilt realiseren in de tuin van een tuinhekje, meubel tot aan een vogelhuisje,  allemaal een tuinproject. Hieronder leest u over verschillende voorbeelden met praktische tips om zelf aan de slag te gaan!

Zelf een vogelhuisje bouwen
Zelf uw eigen moestuinbak maken
Zelf plaatsen van uw eigen vlonder
Zelf plaatsen van uw eigen veranda
Zelf een overkapping maken
Zelf een blokhut plaatsen
Zelf een houten deur of poort maken
Zelf een schutting plaatsen van hout
Zelf een eigen insectenhotel maken
Zelf haardhout maken

vogelhuis

Het bouwen van een vogelhuisje

Een houten vogelhuisje in uw tuin plaatsen is een perfecte keuze om meer leven in uw tuin te brengen. Op deze manier helpt u niet alleen uzelf, maar ook de vogeltjes. 

Welk hout kunt u gebruiken?

Voor het hout dat u moet gebruiken bij het maken van een vogelhuisje zult u moeten kiezen voor hout dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld  eikenhout of hardhout. Naast deze houtsoorten kunt u ook een vogelhuisje maken van houtbeton. Het voordeel van houtbeton is, dat dit materiaal in het voorjaar sneller opwarmt waardoor u een grotere kans heeft op een 2e of 3e broed. 

Naast de houtsoort is het ook verstandig om het hout dat u gebruikt te beitsen met een vogelvriendelijke beits. Hierdoor is uw hout beter beschermd. 

Opening van het vogelhuisje

Wanneer u een vogelhuisje maakt zult u rekening moeten houden met de grootte van de opening van het huisje. Dit heeft namelijk invloed op de soorten vogels die in uw tuinhuisje zullen trekken. Bekijk dus altijd voordat u begint met welke vogelsoorten er vaak in uw tuin komen.

  • 25 – 28mm: geschikt voor kleine mezen zoals de pimpelmees en zwarte mees.
  • 32 – 35mm: geschikt voor koolmees, kuifmees, huismus, ringmus, gekraagde roodstaart, Boomklever.
  • 45 mm: geschikt voor spreeuw en grote bonte specht.

stap voor stap

Het vogelhuisje dat wij hier stap voor stap gaan bespreken is gebaseerd op de maten geschikt voor een koolmeesje.

Alle plankjes die gebruikt worden bij het maken van het houten vogelhuisje zijn gemaakt uit een plank met een breedte van 15 cm. (met uitzondering van het dakje).

  • Achterwand van 27 centimeter
  • 2 Zijwanden, waarvan de voorkant 22 centimeter is en de achterkant 26 centimeter lang.
  • Dakje van 18 bij 18 centimeter
  • Voorkant van 23 centimeter met een opening van 32 mm
  • Bodemplankje van 12 centimeter lang

Wanneer u de plankjes wil gaan zagen is het verstandig om deze eerst uit te tekenen op het hout zodat u de correcte maten aan kunt houden. Na het zagen zorg ervoor dat u de plankjes afschuurt zodat er geen scherpe randen meer aanwezig zijn die de vogeltjes kunnen verwonden. 

Als u de vliegopening van het vogelhuisje gaat boren, is het verstandig om een stevige ondergrond te gebruiken waarbij het niet uitmaakt of deze kapot gaat. Daarom is het verstandig om het afvalhout van de plank die u zojuist heeft uitgesneden hiervoor te gebruiken. Op deze manier krijgt u een mooi glad resultaat. Natuurlijk moet u na het boren van het gat, deze nog even opschuren. 

Zodra dit allemaal gebeurd is, is het tijd om het vogelhuisje in elkaar te zetten. Monteer de zijkanten op de achterkant met waterbestendige houtlijm en gebruik daarbij spijkers en schroeven. Het voorboren van de gaten zorgt ervoor dat het hout minder snel gaat splijten. 

En klaar is kees! U hebt geheel zelf een prachtig houten vogelhuisje gemaakt waardoor u meer leven in uw tuin creëert.

Vogelhuisje maken

Uw eigen moestuinbak maken

Heeft u een kleine tuin of weinig tijd, maar wil u wel graag eigen groenten of kruiden kweken? Dan is een vierkante meter moestuinbak een goede keuze! Ontdek hier hoe u van start gaat met uw eigen vierkante meter moestuin. In deze 4 stappen lukt het u zeker! 

Kies uw ideale soort moestuinbak

Er bestaan verschillende soorten moestuinbakken. Zo kunt u kiezen voor een moestuinbak op poten, een moestuinbak in verschillende niveaus of een vierkante moestuinbak op de grond. 

Maakt u uw moestuinbak liever zelf? Gebruik hiervoor dan een weerbestendige houtsoort. De ideale afmetingen voor een standaard moestuinbak zijn 120cm x 120cm. Deel de moestuinbak op in 9 vierkanten van 40cmx40cm groot. Uiteraard kunt u de afmetingen aanpassen aan de ruimte die u heeft en uw persoonlijke wensen. U moet er vooral op letten dat uw planten voldoende ruimte hebben om te groeien. 

Tip! Plaats de moestuinbak op een zonnige plek (6-8 uur zon/dag).

Plaatsen van een worteldoek

Plaats antiworteldoek op de bodem van de moestuinbak. Bij een moestuinbak die rechtstreeks op de aarde staat, voorkomt u hierdoor dat er onkruid in uw bak kan komen. Als u een moestuinbak op poten heeft, dan beschermt de worteldoek het hout en zorgt deze ervoor dat de aarde niet door de spleten uit de bak valt.

Voeg je de juiste grond toe

De ideale grond voor een vierkante meter moestuinbak is voedzaam, vochtig en luchtig. Vul uw moestuinbak met een geschikte grond. Bevochtig de grond zeer goed voordat u van start gaat met zaaien of planten.

Tip! Plant vorstgevoelige planten pas buiten na de ijsheiligen in mei

Planten en zaaien

Vanaf april kunt u bepaalde groenten rechtstreeks buiten in uw moestuinbak zaaien. Wil u vroeger van start gaan? Zaai uw groenten dan binnen op de vensterbank. Heeft u niet veel geduld? Kies dan voor jonge plantjes in plaats van zaden. 

Heeft u een tekort aan zaadjes of kiemplanten? In de keuken heeft u altijd wel wat groente onderdelen die u niet opeet, maar eigenlijk wel zou kunnen herplanten. Denk bijvoorbeeld aan het onderste deel van een selder of prei. Of aan de kruin van wortelen of van rode biet.

U kunt deze een tweetal weken in een ondiep bakje met water voor het raam zetten totdat er kleine haarworteltjes aan komen, en vervolgens uitplanten in het m²-tuintje. De bladeren en eventuele worteltjes die er vervolgens nog aan zullen groeien zijn zeker ook goed bruikbaar in de keuken.

Eigen moestuin maken

Plaats uw eigen vlonder

Misschien is dit vergeleken met een vogelhuisje of moestuinbak een wat grotere uitdaging, maar is het tot u nemen van de theorie al halve werk! Hier geven wij 3 voorbeelden van het aanleggen van een vlonder in uw tuin. 

Vlonder aanleggen op bestrating

Wanneer u een vlonder op uw bestrating aan wilt leggen is het belangrijk dat de grond waterpas is. Wanneer dit niet het geval is zal de grond waterpas gemaakt moeten worden. Bij het aanleggen van een vlonder op een tegelvloer worden er eerst rubberen tegendragers geplaatst. De rubberen tegeldragers zorgen ervoor dat uw tegels beschermd zijn en dempen het geluid.

Plaatsen van de vlonder:

  • Plaatsen tegeldragers waarop de ondersteunende balken komen te liggen. Gebruik hardhouten balken van 4×6 of 4×7,5 cm.
  • Wanneer u de onderliggers plaatst houdt rekening met een hart-op-hart afstand van 40 cm
  • Houdt rekening met een afschot van 1 cm per meter. Doe dit door meerdere tegeldragers op elkaar te plaatsen
  • Bevestig de  vlonderplanken aan de onderliggers met kwalitatief hoge RVS houtschroeven, zo vergroot u de duurzaamheid van uw vlonder.

Vlonder op zand

Wanneer u een douglashout vlonder wilt plaatsen op een zandondergrond, zult u allereerst funderingspalen de grond in moeten slaan. Deze zorgen ervoor dat uw constructie stevig zal blijven staan. Doordat u uw ondersteunende balken aan de funderingspalen bevestigd staat uw vlonder boven de grond.

Plaatsen van de vlonder:

  • Plaats iedere 50 centimeter een funderingspaal op de gewenste hoogte. Bij het plaatsen van de palen zorg dat minimaal ⅓ van de paal in de grond staat en houdt rekening met 1 centimeter afschot per meter.
  • bevestig de ondersteunende balken vast aan de funderingspalen. Doe dit met slotbouten M8
  • Dit doet u voor iedere onderligger op een afstand van maximaal 40 centimeter van de vorige onderligger
  • Bevestig de vlonderplanken aan de ondersteunende balken met RVS schroeven.

Vlonder leggen op piketpalen

Uitgekeken op jouw stenen terras of wil je gewoon een lekkere zithoek maken? Creëer een warme natuurlijke uitstraling door een houten vlonder aan te leggen! Hoe maak je nou zelf een vlonder? Dat leggen we je hieronder uit!

Fundering

Over het algemeen raden wij aan om uw vlonder op piketpalen te construeren voor een goede ventilatie. Slechte luchtcirculatie zorgt er namelijk voor dat het hout verstikt en dus zal rotten en krommen.
Ook kan de vlonder op verstelbare terrasdragers of tegels worden geplaatst, deze dienen vlakke ondergrond geplaatst te worden.  

De hardhouten piketpalen(5x5cm) plaatst u om de 40cm, zowel in de lengte als breedte van de vlonder. De piketpalen slaat u vervolgens minimaal 70cm de grond in, waarna u de piketpalen op gelijke hoogte afzaagt.
Tip: Leg op de ondergrond een (anti) worteldoek of plaats grind, dit voorkomt onkruid!

Liggers

Gebruik de regel 50 x 75 mm als liggers voor uw vlonder. Verbind de piketpaal en ligger altijd met een slotbout! Doe dit niet met schroef of nagel.
Tip: Begin de bevestiging van uw liggers altijd met de eerste en laatste piketpaal. Is de ligger toch wat krom, kunt u deze nog wat bijstellen en vervolgens bevestigen.

Vlonderplanken bevestigen

Nu is het tijd om de vlonderplanken te plaatsen. Houd hier rekening met 8mm tussenruimte, vanwege de werking van het hout. De planken schroeft u vervolgens vast op de liggers met RVS-vlonderschroeven van 5.0×5.0. Krommingen tot 1 cm per m1 zijn normaal en deze planken druk je recht met een koevoet of sjorband.
Door het gedroogde hout werken de planken minder. Voor de vlonderplanken 24x138mm heeft u per m2  circa 6,9 strekkende meter nodig.

Afwerking

Om de levensduur van uw vlonder te verlengen, behandelt u de planken met remmers houtolie. Na een droogtijd van 4 uur, kan er een tweede laag worden aangebracht. Voor een optimale levensduur brengt u vervolgens ieder jaar een nieuwe laag aan. 

Zorg dat de planken stof- en vetvrij zijn vóór het behandelen met houtolie. De beste verwerkingstemperatuur ligt tussen de 10° en 25°C. 

Plaats uw eigen vlonder

Hoe bouwt u een veranda

Stap 1: Fundering

  • Plaats de betonpoeren volgens de aangegeven schets. De buitenzijde van de betonpoeren wordt aangegeven, en als ze taps toelopend zijn, steekt alleen het draadeind boven de grond uit.
  • Zorg ervoor dat de poeren op de juiste afstand van elkaar worden geplaatst, zoals aangegeven op de schets. Bij de plaats waar de waterafvoer komt, is het raadzaam om de poeren iets lager te plaatsen.
  • Controleer of de poeren haaks staan door de diagonalen te meten. Als de diagonalen even lang zijn, staan de poeren haaks.

Stap 2: Constructie

  • Plaats de staanders op de poeren en zet ze tijdelijk waterpas vast met stellatten. Zorg ervoor dat de paal op de poer aansluit en gebruik een plaat tussen de poer en het hout voor een langere levensduur.
  • Plaats de ingekeepte ringbalken op de staanders en schroef ze vast. Maak de inkepingen met een cirkelzaag en verwijder de resten met een beitel en schuurpapier.
  • Monteer de schoren voor een stevige verbinding tijdens de bouw.

Stap 3: Eventuele wanden

  • Monteer eerst de wanden (of alleen het regelwerk) voor een stevige constructie tijdens de bouw. Plaats een betonnen rand onder de wanden om te voorkomen dat opspattend water het hout raakt.
  • Voor potdekselplanken of rabatwanden maak je eerst een geraamte van balken en bevestig je deze tussen de staanders. Bevestig de planken aan het geraamte met schroeven, beginnend van onderen.
  • Voor blokhutprofielplanken maak je een regelwerk waarin de planken worden opgesloten. Schroef de planken vanaf de onderzijde vast en monteer een opsluitregel langs de randen.

Stap 4: Dakconstructie

  • Leg de gordingen op de ringbalken, laat ze aan de voorzijde oversteken voor een overstek. Plaats extra gordingen boven de wanden.
  • Vul de openingen tussen de gordingen op met boeiplanken aan de achterzijde. Maak een opvangbad voor het dakbedekkingsmateriaal met grenen of vuren regels langs de zijkanten.
  • Monteer het dakhout en las indien nodig op de gordingen. Schroef de grenen of vuren regels bovenop de dakhouten omranding vast.

Stap 5: Dakbedekking

  • Leg het EPDM-folie op het dak en laat het aan alle zijden evenveel overhangen. Plak de randen van het folie aan elkaar en kit de dakdoorvoeren op het folie.
  • Monteer een deklat of daktrim op de boeiplanken en zorg ervoor dat het overhangende EPDM-folie onder de boeidelen sluit.
  • Schroef de boeiplanken vast met roestvrij


Hoe bouwt u een veranda

Hoe maak u een overkapping?

Overkappingen of een veranda bouwen is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Zeker in het jaar 2020 en 2021 is er een stijging op de bouw van overkappingen. Veel mensen kiezen er nu voor om thuis te blijven tijdens de vakantieperiodes en willen dan goed genieten van het weer in eigen land. Middels een overkapping of veranda geniet u van uw eigen buitenruimte, zelfs wanneer het weer wat tegenvalt! Wij geven u 5 tips voor het bouwen van overkappingen. Allereerst gaan we de verschillen aanduiden over wat voor soort overkappingen er bestaan. Doordat er enorm veel keuze is, kan het lastig zijn voor u om de juiste keuze te maken.

Soorten overkappingen

Wij behandelen 5 soorten overkappingen. De 5 overkappingen zijn: Vrijstaande overkapping, Aangebouwde veranda, pergola, prieel en een overkapping met bergruimte.

Vrijstaande overkappingen:
Een vrijstaande overkapping is een overkapping die u overal in uw tuin kunt bouwen. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen waar u de overkapping plaatst. Hierdoor kunt u rekening houden met wanneer de zon voor u gunstig staat. Een vrijstaande overkapping wordt onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kapschuur of voor een overkapping met een plat dak.

Aangebouwde veranda:
Een aangebouwde veranda is een effectieve manier om uw tuin te verbinden met uw huis. Doordat de veranda aan uw huis bevestigd wordt, verbindt dit uw woonkamer direct met de veranda. Wanneer u wanden toevoegt creëert u een plek waar u het gehele jaar plezier van kunt hebben!

Pergola:
Een Pergola is een eenvoudige vorm. Deze bestaat uit losse balken die verbonden worden met verschillende verbindingselementen. Een Pergola heeft geen dak maar met behulp van bijvoorbeeld klimplanten is het mogelijk om toch enige beschutting te creëren. 

Prieel:
Een prieel is een halfopen tuinhuisje of terras. Priëlen worden gemaakt van hout en metaal en hebben een karakteristiek dak dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Het dak is gevormd naar een piramide waardoor een prieel een opvallende overkapping is.

Overkapping met bergruimte:
Een overkapping met bergruimte is een handige manier om naast een fijne zitplek ook uw spullen op te kunnen slaan. Zo kunt u al uw tuingereedschap en loungeset in de winter opbergen in deze multifunctionele zitplek. De prijs van  valt iets hoger uit maar u krijgt er ontzettend veel gemak en genot voor terug!

5 Tips voor het bouwen:

Het bouwen kan soms een hele uitdaging zijn. Welke materialen gebruikt u en waar moet u op letten tijdens de bouw? Met deze 5 tips weet u zeker dat het bouwen van uw overkapping een succes wordt!

Tip 1: Maak een goede bouwtekening
Wanneer u wilt starten met het plaatsen van een overkapping in uw tuin is het belangrijk dat u een goede bouwtekening maakt. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Naast natuurlijk de plek, lengte, breedte en hoogte moet u goed nadenken over de afwatering en verlichting van uw overkapping. Waar laat u het water naartoe stromen en hoe krijgt u uw verlichting op de juiste plek? Dit zijn zaken die u van te voren uitgedacht moet hebben voor een succesvolle bouw van uw overkapping.

Tip 2: De fundering
Wanneer u een stevige en veilige houten constructie wilt bouwen zult u eerst moeten bepalen waar u de fundering voor dit project wilt plaatsen. Het meest gebruikte materiaal om een stevige fundering aan te leggen is een betonpoer. Een betonpoer is een betonnen sokkel waarop uw overkapping rust. Hoe groter de betonpoer, hoe groter de kracht die de poer kan dragen. Door de vorm van de betonpoer voorkomt u dat uw overkapping verzakt.

Tip 3: Lichtinval
Wanneer u een overkapping aan uw huis vastmaakt, kan dit zorgen voor een verminderde lichtinval in uw huis. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer u wél een overkapping aan uw huis, maar niet te veel lichtinval wilt opgeven, is het mogelijk om doorschijnende kunststof platen te gebruiken waardoor er toch nog lichtinval plaatsvindt. 

Tip 4: Bespaar niet op materialen
Wanneer u besluit om een overkapping te bouwen wilt u natuurlijk een zo goed mogelijke prijs-kwaliteit verhouding. Wanneer u materialen aanschaft voor de bouw van een overkapping moet u goed in acht nemen dat de duurzaamheid van sommige duurdere producten hoger is dan goedkopere varianten. Hierdoor gaat uw overkapping langer mee en bespaart u op onderhoud. Zo is het op de langer termijn voordeliger om deze duurdere, duurzame materialen aan te schaffen.

Tip 5: Gebruik het juiste gereedschap
Natuurlijk kunt u het bouwen uitbesteden, maar het is natuurlijk ook een optie om deze zelf te bouwen. Zorg wanneer u zelf aan de slag gaat dat u de juiste gereedschappen in huis hebt. Huur of koop de gereedschappen die u nodig heeft. Dit maakt het bouwen van uw overkapping een stuk aangenamer.
Hopelijk heeft u door middel van deze blog wat meer informatie gekregen over de soorten overkappingen en een paar handige tips gekregen. Staat de informatie waarnaar u op zoek bent niet hier tussen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Hoe maakt u een overkapping

Zelf een blokhut plaatsen

Een goede voorbereiding is het halve werk, maak daarom altijd eerst een duidelijke bouwtekening. Dit visualiseert het beeld dat in je hoofd zit en hierdoor wordt je tevens gedwongen om te denken over de exacte plaatsing van de deur en ramen.
Heb je een kleinere tuin? Dan is het belangrijk om te weten dat slechts 40% van uw tuin bebouwd mag worden. Overleg met uw gemeente mocht u hier toch van af willen wijken.  Enthousiast en wilt u nu zelf een blokhut plaatsen? Lees dan snel verder!

Hout & Accessoires

Nu je weet welke afmetingen je nodig hebt, kun je de materialen bestellen. Kies de juiste bijbehorende accessoires: 

  • Bij eikenhout gebruikt u altijd RVS schroeven, anders vormt het looizuur blauwzwarte vlekken in het hout. 
  • Gebruikt u zwart  hout voor uw gevels? Voor een prachtige afwerking adviseren wij dan om ook zwarte RVS gevelschroeven/ringnagels te kiezen. 
  • Bespaar niet op de bevestigingsmaterialen.

Vergeet niet om het hout te behandelen, voordat u aan de slag gaat met het monteren van de blokhut. Nu kunt u nog gemakkelijk aan alle kanten behandelen! 

Bestelt u het hout bij Tuinhout Compleet? Wij  leveren bij het hout binnen 10 werkdagen, begin daarom alvast aan de fundering! 

Fundering

Waarschijnlijk hoeven we niet uit te leggen dat dit belangrijk is, maar hiermee voorkomen we verzakking. Wij raden aan om altijd een fundering te plaatsen, ook bij kleinere tuinconstructies. De fundering kunt u plaatsen door middel van beton, een stevige vlonder leggen of met een degelijke tegelvloer. Plaats de blokhut nooit direct op zand! Logisch maar wel cruciaal is om de fundering vlak en waterpas te maken! 

Tip: Leg eventuele kabels t.b.v. elektrische voorzieningen, hier kunt u later niet meer goed bij. 

Blokhutprofiel 

Plaats de eerste twee lagen blokhutprofiel planken op de funderingsbalk en vervolgens kunt u een hoekpaal met twee sponningen monteren voor een mooie afwerking van de hoeken. Hierna gaat u verder met het plaatsen van de planken, hier werkt u logischerwijs van onder naar boven (monteer deze niet aan elkaar vanwege de werking). Nu mag u van geluk spreken dat u een tekening heeft gemaakt, waarbij u rekening hebt gehouden met de ramen en deuren! Bij Tuinhout Compleet worden deuren met kozijnen geleverd, zo kunt u deze gemakkelijk over de blokhut profielplanken plaatsen. 

Tip: Gebruik een rubberen hamer ter montage, zo laat u wat ruimte voor de werking van het hout over. Schrik niet als u vermoedt dat daardoor de ramen/deuren te klein zijn, dit lost zit vanzelf op! 

Dak 

Voor een stevige constructie van het dak zijn dwarsbalken nodig om de lengtes te kunnen overspannen. Dan monteert u gemakkelijk de vellingdelen op de balken. Houdt hier ook weer 1 à 2 mm ruimte tussen de planken, zodat het hout kan werken. Voor een prachtige afwerking kunt u nog boeidelen rondom de vellingdelen monteren. Als laatste legt u de dakbedekking met waterafvoer over de vellingdelen en is het tijd om lekker te ontspannen! 

Onderhoud

We willen natuurlijk dat we zolang mogelijk van onze blokhut kunnen genieten. Het is daarom van belang om vooraf het hout te behandelen met een beschermende Remmers houtbeits long life UV in 2 of 3 lagen. Daarnaast adviseren wij de blokhut om de 3 à 4 jaar te behandelen met één laag. 

Als laatste willen we u erop attenderen dat u de planken niet in de zon moet leggen om te bewaren, dit zorgt er namelijk voor dat uw hout krom zal trekken. Bewaar het hout altijd vlak en gestapeld onder een zeil in de schaduw! 



Zelf een blokhut maken

Maak zelf een houten deur of poort

Bent u uw tuin onderhanden aan het nemen en is het tijd voor een nieuwe  deur of poort? Tuinhout-Compleet beschikt over een ruim assortiment van materialen die ideaal zijn om zelf uw poort of deur te maken. Naast materialen verkopen wij ook kant-en-klare deuren en poorten die u alleen hoeft te bevestigen.

Een goed begin is het halve werk wordt vaak gezegd. In het geval van een nieuwe tuindeur maken is dat ook zo. Alles moet goed uitgemeten worden en een goede voorbereiding is cruciaal.

Benodigdheden houten tuindeur 

Wanneer u zelf een tuindeur besluit te maken is het belangrijk om een aantal materialen aan te schaffen. Zo zult u natuurlijk een ijzeren frame moeten gebruiken om een stevige constructie te creëren voor uw deur. Daarnaast zult u kwalitatief goede planken moeten bestellen die passen bij uw wensen.

U heeft de volgende materialen nodig voor het maken van een tuindeur of tuinpoort:

  • Metalen deurframe
  • Planken
  • 3 stevige palen om uw deur constructie in te hangen
  • Schroeven
  • Boormachine
  • Zaagmachine
  • Plaatduimen

Natuurlijk kunt u ook een volledig houten deur maken. Hiermee vervangt u het metalen frame met balken waarna u zelf de deur in elkaar kan monteren. Het zelf maken van een volledig houten deur is eenvoudiger dan een deur met metalen frame. Daarnaast is een volledig houten deur lichter dan een deur met een metalen frame. Voor een deur die volledig uit hout bestaat heeft u de volgende materialen nodig:

  • Planken
  • Stevige balk waaruit u 3 gelijke delen uit kunt zagen voor de horizontale delen
  • Stevige balk waaruit u 2 schuine delen kunt zagen voor de schuine balken
  • 3 stevige palen voor het ophangen van uw deur constructie
  • Kwaliteit schroeven
  • Boormachine
  • Zaagmachine
Maak zelf een houten deur of poort

Schutting plaatsen van hout

Gaat u dit jaar een nieuwe schutting in uw tuin plaatsen? Een schutting van hout blijft de trend. De natuurlijke warme kleuren van het hout zorgen voor een prachtig contrast met het groen in uw tuin!

Wij raden aan om een schutting te construeren van hout, vanwege de prijs/kwaliteitverhouding. Met de prachtige uitstraling en een levensduur van tien tot vijftien jaar, zet je een schutting al voor een appel en een ei! Voor een bijzondere uitstraling gaat u voor zwart Zweeds Rabat!

Voordat je start

Een paar tips om de constructie van de schutting makkelijker te laten verlopen. Start daarom met overleg met je buren, het is natuurlijk wel zo netjes om even rekening te houden met de buren en eventueel kun je zelfs de kosten delen. Zorg vervolgens voor een fundering die waterpas is. Leg daarnaast alvast de RVS schroeven klaar om roest te voorkomen. Ga je voor zwarte planken, neem dan ook bijpassende zwarte schroeven!

Constructie

Klaar voor de constructie? Het belangrijkste is om de fundering te leggen met materialen die goed vochtbestendig zijn. Gebruik daarom hardhouten palen, vanwege de weerbaarheid tegen houtrot en vocht! Behandel de schuttingpalen daarom met Tenco garant of postsaver om de levensduur van het hout nog verder te verlengen. Wil je een schutting van 1.80m? Koop dan de hardhouten palen van 2.75m en plaats deze vervolgens 95cm(minimaal ⅓ van de paal) in de grond.
Tip: Span een touw/draad tussen begin- en eindpunt van de schutting. Zo weet je zeker dat de schutting recht is!

Verder heb je de keuze om de planken verticaal of horizontaal te plaatsen. Een voordeel van verticale montage is dat kinderen of dieven niet te gemakkelijk over de schutting heen kunnen. Nog een mooie tip voor het monteren is om eerst even voor te boren, op deze manier voorkom je scheurvorming.

Schutting plaatsen van hout

Een eigen insectenhotel maken

Tegenwoordig is voor allerlei soorten insecten nog maar weinig plek om goed te kunnen nesten. Insectenhotels worden dan ook steeds populairder! Zo’n hotel kun je eenvoudig zelf maken, ontzettend leuk om met de (klein)kinderen samen te doen. Een insectenhotel komt in allerlei soorten formaten en vormen.

Insectenhotel Checklist

  1. Zorg dat het hotel op een plek staat er waar het voldoende zonlicht krijgt.
  2. Bij het boren moet je met de nerf mee boren. Wanneer het anders te droog wordt kunnen er scheuren ontstaan. 
  3. De gangen kun je het best schuren, omdat ruwe wanden van de gangen kunnen leiden tot gescheurde vleugels van bijvoorbeeld de bijen.
  4. Zorg voor bloeiende bloemen of struiken in de buurt. Bijen leggen bij elk eitje ook wat stuifmeel klaar, ze vliegen dan niet heel ver.
  5. Het hotel moet van binnen wel droog blijven. Zorg dus voor een waterdicht dak wat een beetje uitsteekt aan de bovenkant.
  6. Spinnen zijn dol op insecten! U kunt het hotel dan ook het best regelmatig checken op spinnenwebben, en deze kunt u dan beter meteen weghalen.
  7. Gebruik liever geen verf of olie. Dit is geen natuurproduct en kunt dus beter niet gebruiken om het hotel mee aan te kleden. U kunt natuurlijk wel bijenwas of zonnebloemolie gebruiken.

Inmiddels wordt meer dan de helft van de meer dan 358 bijensoorten bedreigd! En dat terwijl de bij essentieel is voor onze eigen voedselvoorziening. Wist u dat zo’n 80% van onze eetbare gewassen afhankelijk is van de bestuiving door deze bijen en enkele andere insecten? De wilde bij dreigt vooral met uitsterven door een groot gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Heggen en struiken verdwijnen steeds vaker, en hiermee verdwijnt dus ook de nestplaats voor de bij. 

Met u insectenhotel kunt u steentje bijdragen! Met bovenstaande tips wordt u een stuk op weg geholpen. Bent u van plan nu zelf een insectenhotel te maken? Maak een foto, post het online en vergeet ons vooral niet te berichten! Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie creaties.
Benieuwd hoe je bijvoorbeeld een tuin kindervriendelijk inrichten

Een eigen insectenhotel maken

Zelf haardhout maken

(ook voor een zomerse vuurkorf)

Ook bij deze mooie temperaturen bent u misschien van plan om zelf te zorgen voor haardhout. Gezellig voor de buitenhaard of voor de vuurkorf! Wij leggen u graag uit hoe u kunt zorgen voor uw eigen haardhout.

Voor welk gereedschap gaat u?

Er zijn verschillende soorten gereedschap waar u voor kunt kiezen bij het maken haardhout. Voor welke tools u uiteindelijk kiest hangt af van de hoeveelheid hout waar het om gaat. Denk aan een kettingzaag, een splijthamer, of bijvoorbeeld de bekende hakbijl.

Werken met een kettingzaag

Een kettingzaag gebruikt u voor het grote werk. Bijvoorbeeld voor het omzagen van een hele boom, of voor het zagen van een boomstam. Bij het kiezen van een kettingzaag heeft elke zaag z’n voor- en nadelen. Let goed op de verschillende tussen een kettingzaag met accu, elektrisch of o.a. benzine. Welke zaag u moet kiezen hangt af van de kracht die nodig is. 

Veiligheid voorop!

Vergeet niet een veiligheidshelm te dragen, en gehoor- en gezichtsbescherming te gebruiken in verband met het harde geluid en het zaagsel wat in het rond zal vliegen! Ook een zaagbeschermende broek is geen overbodige luxe. Daarnaast bestaan er ook jassen waarbij de armen en schouders beschermd zijn, en natuurlijk veiligheidsschoenen en -handschoenen voor extra veiligheid!

Werken met bijlen

Naast de kettingzaag kunt u ervoor kiezen om met een bijl te werken. Ook dan zijn er verschillende opties. Een kloofbijl heeft bijvoorbeeld een langere steel dan een hakbijl. Een hakbijl is met z’n lichte gewicht dan ook eerder bedoeld voor kleinere klusjes.

Bij deze manier van werken is het nodig een stevig hakblok te gebruiken. Zorg voor een stabiel oppervlak wat ongeveer tot kniehoogte gaat. Om meer kracht te zetten plaatst u het hakblok zover mogelijk van u vandaan, en houdt u de bijl met gestrekte armen vast.

Haardhout bewaren

Voor haardhout is het vooral van belang dat het hout droog genoeg is. Wanneer hout ongeveer minder dan 20% kan het goed branden. Vaak denkt men dat het goed is om hout in een afgesloten ruimte (zoals een tuinhuis) te bewaren, maar hier krijgt het geen zonlicht en is er niet voldoende luchttoevoer.

Meestal hoeft u het hout zo’n 6 tot 9 maanden te laten drogen voordat het goed is, maar uiteindelijk hangt dit natuurlijk af van de soort hout en de omgevingsfactoren.

Haardhout 1 kubieke meter

Houdt ons blog in de gaten, want bijna iedere maand komt er een nieuwe doe-het-zelf project bij! Voor nu zeggen wij, heel veel succes en plezier met uw volgende tuinproject. Heeft u vragen of opmerkingen? Stel ze gerust via info@tuinhout-compleet.nl.