Zelf Haardhout maken

(ook voor een zomerse vuurkorf)

Ook bij deze mooie temperaturen bent u misschien van plan om zelf te zorgen voor haardhout. Gezellig voor de buitenhaard of voor de vuurkorf! Wij leggen u graag uit hoe u kunt zorgen voor uw eigen haardhout.

Voor welk gereedschap gaat u?

Er zijn verschillende soorten gereedschap waar u voor kunt kiezen bij het maken haardhout. Voor welke tools u uiteindelijk kiest hangt af van de hoeveelheid hout waar het om gaat. Denk aan een kettingzaag, een splijthamer, of bijvoorbeeld de bekende hakbijl.

Werken met een Kettingzaag

Een kettingzaag gebruikt u voor het grote werk. Bijvoorbeeld voor het omzagen van een hele boom, of voor het zagen van een boomstam. Bij het kiezen van een kettingzaag heeft elke zaag z’n voor- en nadelen. Let goed op de verschillende tussen een kettingzaag met accu, elektrisch of o.a. benzine. Welke zaag u moet kiezen hangt af van de kracht die nodig is. 

Veiligheid voorop!

Vergeet niet een veiligheidshelm te dragen, en gehoor- en gezichtsbescherming te gebruiken in verband met het harde geluid en het zaagsel wat in het rond zal vliegen! Ook een zaagbeschermende broek is geen overbodige luxe. Daarnaast bestaan er ook jassen waarbij de armen en schouders beschermd zijn, en natuurlijk veiligheidsschoenen en -handschoenen voor extra veiligheid!

Werken met Bijlen

Naast de kettingzaag kunt u ervoor kiezen om met een bijl te werken. Ook dan zijn er verschillende opties. Een kloofbijl heeft bijvoorbeeld een langere steel dan een hakbijl. Een hakbijl is met z’n lichte gewicht dan ook eerder bedoeld voor kleinere klusjes.

Bij deze manier van werken is het nodig een stevig hakblok te gebruiken. Zorg voor een stabiel oppervlak wat ongeveer tot kniehoogte gaat. Om meer kracht te zetten plaatst u het hakblok zover mogelijk van u vandaan, en houdt u de bijl met gestrekte armen vast.

Haardhout bewaren

Voor haardhout is het vooral van belang dat het hout droog genoeg is. Wanneer hout ongeveer minder dan 20% kan het goed branden. Vaak denkt men dat het goed is om hout in een afgesloten ruimte (zoals een tuinhuis) te bewaren, maar hier krijgt het geen zonlicht en is er niet voldoende luchttoevoer.

Meestal hoeft u het hout zo’n 6 tot 9 maanden te laten drogen voordat het goed is, maar uiteindelijk hangt dit natuurlijk af van de soort hout en de omgevingsfactoren.

Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...