Zelf een Trellis (klimrek) voor uw planten maken

Misschien is uw tuin niet zo groot, maar vindt u het wel leuk om in de tuin te werken en heeft u stiekem toch groene vingers. Overweeg dan om een verticale tuin te maken en ga de lucht in met uw planten! Een speciaal klimrek voor planten zorgt ervoor dat uw tuin kan uitbreiden!

Wat voor klimrek heeft u nodig?

Een klimrek kan worden gemaakt van houten latten in de vorm van een raster. Zo worden de (klim)planten ondersteund en kunnen ze verticaal groeien. Natuurlijk kunt u ook staal of iets dergelijks gebruiken, maar douglas hout heeft een natuurlijke uitstraling en komt goed tot zijn recht in uw tuin. 

In deze blog leggen bij u uit waar u rekening mee moet houden bij een houten klimrek!

Stap voor stap aan de slag: een houten klimrek  

Waar komt het rek?

De plaats waar het rek komt te staan kan verschillen per tuin. U kunt er voor kiezen om deze tegen een muur of schutting te plaatsen, maar u kunt deze ook volledig los in de tuin zetten. Aan u de keuze.

Een rek tegen de schutting of muur

Een mooie klimplant kan uw muur of (betonnen) schutting in één klap opfleuren! U kunt het klimrek in de grond tegen de muur bevestigen, of u kunt het rek ophangen. Houd er rekening mee dat u wat ruimte over moet houden tussen de muur/ schutting, zodat de plant plek heeft om te groeien.

Een rek los in de tuin

Daarnaast kunt u het rek ook los in de tuin plaatsen. Door het rek ergens los te plaatsen kunt u een apart hoekje, bijvoorbeeld voor wat schaduw, creëren. 

Welke afmetingen?

Om te kijken welke afmetingen het rek moet hebben, kunt u de omtrek vast neerleggen/uitleggen met houten latten. Zo heeft u vast een idee van het formaat en kunt u zelf inschatten hoe groot het rek moet worden. Uiteindelijk is dit afhankelijk van uw smaak, en de grootte van uw tuin. 

Wanneer u het klimrek in de grond zet, moet u er rekening mee houden dat het rek dus een stukje groter moet zijn (omdat er een gedeelte in de grond steekt).

Wat voor soort raster?

Ook het soort raster is afhankelijk van uw persoonlijke smaak. U kunt kiezen voor een horizontaal of verticaal raster. Of kunt de latten diagonaal laten kruisen waardoor er een soort ‘spekvormen’ ontstaan.

Verduurzaam het hout

Vervolgens is het belangrijk om uw houten rek te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden die Nederland kent. U kunt het hout impregneren of met Remmers houtsbeits Long Life UV behandelen zodat het goed beschermd is tegen vocht. Eventueel kunt u al geïmpregneerd hout kopen.

Wat voor soort klimplanten?

Er zijn zelfhechtende en rankende klimplanten. Zelfhechtende klimplanten, zoals het populaire klimop, hebben vrijwel geen hulp nodig bij het groeien. Ze hechten eenvoudig aan een oppervlak en groeien snel omhoog.

Rankende klimplanten hebben hulp nodig bij het groeien. Deze klimplanten worden vaak vastgebonden aan een klimrek en groeien daarna de lucht in.

Bent u inmiddels enthousiast geworden en gaat zelf aan de slag? Bekijk ons uitgebreide assortiment voor het juiste hout en de geschikte bevestigingsmaterialen om uw klimrek te maken. 

Neem een kijkje in ons assortiment

Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout
Tuinhout Accessoires
Tuinhout Accessoires
Assortiment Bevestigingsmaterialen
Bevestigingsmaterialen
Afwerking en verf
Behandeling en verf
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...