Zachte en Harde houtsoorten: het verschil?

Hardhout en zachthout, twee termen die u regelmatig voorbij zult zien komen wanneer u op zoek gaat op het internet. Maar wat is het verschil precies tussen deze twee soorten? En welke houtsoort is geschikt voor u?

Wij leggen het in deze blog uit!

Waar komen de termen vandaan?

Om meteen met de deur in huis te vallen, wanneer een houtsoort onder hardhout of zachthout valt heeft dit niks te maken met de eigenschappen van de houtsoort. Het betekent dus zeker niet dat hardhout ook daadwerkelijk sterker hout is dan zachthout.

Maar waar komen deze termen dan wel vandaan? Dit heeft te maken met de zaden van de verschillende soorten bomen. Wanneer de zaden van de boom bedekt zijn met bijvoorbeeld een vrucht, dan wordt deze boom geclassificeerd onder hardhout. Wanneer we praten over zachthout hebben we het over bomen waarbij de zaden onbeschermd zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dennenbomen of sparen.

Kenmerken Zachthout

Zachthout is voornamelijk afkomstig van naaldbomen zoals een Spar of Den. Qua prijs is een naaldboom goedkoper. Dit komt omdat naaldbomen sneller groeien dan loofbomen. Een naaldboom is minder dicht, waardoor deze minder stevig is dan een loofboom. Daarnaast is de duurzaamheid van deze houtsoorten van een lagere klasse. 

Kenmerken Hardhout

Per boom verschillende specificaties natuurlijk. Over het algemeen zijn deze soorten sterk en duurzaam. Hardhout is wat duurder dan zachthout, omdat loofbomen over het algemeen er langer over doen om te groeien. Door het langzame groeien ontwikkeld het hout naar een hoge dichtheid. 

Tuinhout-Compleet

Wij van Tuinhout-Compleet verkopen hoogwaardige kwaliteit hout gemaakt van Douglas hout en Eikenhout. Realiseer uw droomtuin met onze kwaliteitsproducten! Klik hieronder op de button voor ons volledige assortiment!

Neem een kijkje in ons assortiment:

Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout
Tuinhout Accessoires
Tuinhout Accessoires
Assortiment Bevestigingsmaterialen
Bevestigingsmaterialen
Afwerking en verf
Behandeling en verf
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...