Welke Houtsoort voor uw Vlonder?

Wilt u een nieuwe vlonder maken in uw tuin? Steek de handen maar uit de mouwen! Het kan echter erg lastig zijn om een goede keuze te maken qua hout. Want welk hout gaat u nou precies gebruiken? Er zijn zoveel soorten om uit te kiezen, waardoor het alsmaar lastiger wordt. In deze blog leggen wij u de belangrijkste verschillen uit tussen houtsoorten, en wat de specificaties voor de houtsoort voor uw Vlonder

Duurzame houtsoorten

Tropisch hardhout:

Veel vlonders worden gemaakt van tropisch hardhout. Het tropisch hardhout is niet voor niks populair, het heeft vele voordelen. Tropisch hardhout heeft een lange levensduur, gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar. Ook nemen de tropisch hardhout planken weinig vocht op. Daarnaast zijn de planken zeer stabiel. Hierdoor hoeft er maar weinig tussenruimte aangehouden te worden, wat het terras een strak uiterlijk geeft.

Siberisch Lariks:

Lariks Douglas is een ontzettend populaire houtsoort die vaak in de tuin gebruikt wordt. Siberisch Lariks is een minder bekende houtsoort, maar kwalitatief beter dan Lariks Douglas. Deze twee soorten hebben weinig met elkaar gemeen. Siberisch Lariks is afkomstig uit Rusland. Door het koude klimaat groeit de boom langzaam, waardoor de duurzaamheid van het hout erg hoog is. De kenmerken van Siberisch Lariks zijn de gele kleur, de kleine noesten en de duidelijke vlamtekening. Wanneer u deze houtsoort goed monteert en onderhoud, kan deze houtsoort tot wel 15 jaar mee! Door de, in vergelijking met tropisch hardhout, lage prijs van het Siberisch Lariks heeft u voor een relatief lage prijs een duurzame vlonder.

Het Thermisch gemodificeerd hout:

Thermisch modificeren is een nieuwe techniek in het behandelen van hout. Door deze behandeling wordt het hout veel duurzamer. Het voordeel van het thermisch modificeren van hout is dat er geen chemicaliën gebruikt worden in tegenstelling tot impregneren. Bij het thermisch modificeren wordt enkel water en warmte gebruikt. Op deze manier wordt de structuur van het hout veranderd en wordt de voedingsbodem voor insecten en schimmels verwijderd. Door de thermische behandeling krijgt uw vlonder een mooie bruine kleur. Het nadeel van deze behandeling is dat uw hout kwetsbaarder wordt.

Lage prijs

Midden-Europees Lariks Douglas:

Lariks Douglas hout is een zeer populaire houtsoort. Dit komt bijvoorbeeld door de geel-roze kleur van het hout. Het nadeel van Lariks Douglas hout is dat de levensduur van deze houtsoort laag is wanneer u deze onbehandeld gebruikt. Wanneer u kiest voor Lariks Douglas hout is het verstandig om deze op een zonnige plek te plaatsen en goed te onderhouden (zoals regelmatig schoonvegen en beitsen). Een vlonder van Lariks Douglas hout dat onder een overkapping staat gaat langer mee dan wanneer dit niet het geval is.

Het Geïmpregneerd Grenen:

Geïmpregneerd Grenen hout is populair doordat het relatief goedkoop is. Door gebruik te maken van Grenenhout dat geïmpregneerd is creëert u een zeer voordelige vlonder. Planken die behandeld zijn met een impregnatie behandeling gaan langer mee dan onbehandelde planken. Door het impregneren zijn de planken beter bestand tegen vocht en houtrot. Wanneer u deze houtsoort gebruikt voor uw vlonder zult u voldoende tussenruimte moeten hanteren om het hout goed te ventileren en er genoeg ruimte is voor de werking van de planken. Ook hierdoor wordt de levensduur van het Grenenhout verhoogd. 

 Alternatieven

Wanneer u wel een vlonder wilt, maar opzoek bent naar iets anders dan een van de houtsoorten, dan is het een idee om te denken aan composiet. Composiet heeft enkele voordelen tegenover hout. Zo is composiet werkingsarm, gemakkelijk te monteren en zeer kleurvast. Doordat het composiet fabrieksmatig gemaakt is zijn alle planken vrijwel identiek, in tegenstelling tot houten planken. Het nadeel van composiet is dat u toch de warmte en uitstraling mist van echt hout.

Het WPC composiet:

WPC vlonderplanken worden gemaakt van duurzame houtvezels en gerecycled kunststof. De WPC vlonderplanken zijn zeer licht in gewicht en daarom ideaal voor een balkon of dakterras. Composiet is zeer onderhoudsarm en de planken blijven stroef, omdat algen zich niet snel kunnen hechten aan het materiaal. Daarnaast hoeft een vlonder van composiet niet behandeld te worden en trekken de planken niet krom. Het nadeel van een composiete vlonder is dat het duur is.

Tuinhout-Compleet is dé aanbieder op het gebied van Douglas hout– en Eikenhout. Wij verkopen enkel kwaliteitshout dat afkomstig is uit duurzame zagerijen. Bent u op zoek naar kwaliteit houtproducten? Neem dan snel een kijkje bij ons Douglashout op de webshop.

Neem een kijkje in ons assortiment douglas vlonderplanken

Douglas vlonderplanken
Douglas vlonderplanken
Beoordeel onze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 777 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...