Betaal met IDeal

Veilig, snel en makkelijk

Snelle levering

Levertijd binnen 10 werkdagen

Welk hout kiest u voor uw tuinproject?

Wanneer kiest u nu voor vurenhout, grenen, douglas, eiken of hardhout? Het zijn allemaal op haar eigen manier mooie houtsoorten die allemaal geschikt zijn voor een tuinproject. Wij snappen ook dat hier veel uiteenlopende vragen over zijn en geven daarom graag antwoord! Staat u vraag er (nog) niet bij? Neem gerust contact op via info@tuinhout-compleet.nl en zendt de vraag in. 

Welke houtsoort voor een schutting?
Douglas versus vuren
Douglas versus hardhout
Douglas versus eikenhout
Alternatieven voor tropisch hardhout
Gedroogd of ongedroogd hout
Zachte of harde houtsoort
Bezaagd of geschaafd
Welke houtsoort voor een vlonder?

Welke houtsoort voor een schutting?

De keuze van houtsoort voor een schutting hangt af van verschillende factoren, waaronder duurzaamheid, uitstraling, onderhoudsbehoeften, budget en natuurlijk persoonlijke smaak. Zoals al kort vermeld heeft elk houtsoort haar eigen karakter en eigenschappen. De eindelijke keuze ligt dus bij u. Het enige wat wij mee kunnen geven is een advies. 

In ons assortiment tuinschermen staan ook verschillende houtsoorten. Waaronder douglas, vuren, grenen en hardhout.  Op de volgende 4 punten geven wij ons advies:

  • Duurzaamheid: Op basis van duurzaamheid, raden wij douglas en hardhout aan. Beide hebben een hoge natuurlijke weerstand tegen rot en insecten. Daardoor gaat het over het algemeen langer mee en heeft het minder behandeling nodig. 
  • Uitstraling: Uitstraling is natuurlijk een persoonlijke smaak en daarbij moet er ook gekeken worden naar de rest van de tuin. Wat zou het mooiste passen? Echter is het niet raadzaam om puur op dit punt een keuze te maken. Natuurlijk moet het na u zin zijn, maar bespaar alsjeblieft niet op duurzaamheid, budget en levensduur!
  • Prijs: Als we puur naar het budget kijken, dan zijn grenen schuttingen het aantrekkelijkst. Ook met een minder budget, heb je vaak nog een ruime keuze aan verschillende tuinschermen. Voornamelijk qua motief, kleur en dergelijke. Vaak zijn de duurste grenen schermen nog steeds goedkoper dan hardhouten schuttingen. Goedkoop is natuurlijk geen miskoop, maar op lange termijn heeft grenen meer aandacht nodig en zou sneller vervangen moeten worden. 
  • Levensduur: In dit geval is het hardhout vs zachthout. Hardhout en douglas zijn hierin dan de winnaars, puur alleen op basis van dat het langer meegaat. 
Welk hout voor een schutting

Douglas versus vuren

Douglas heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft het een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo’n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee  duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat vuren nog wat langer mee dan Douglas hout. 

Verschil in hardheid

Tussen de twee houtsoorten is de hardheid het grootste verschil. De douglas spar valt onder een hardhouten soort en het vuren uit Noord-Europa valt officieel onder zachthout. In de volksmond zou je kunnen concluderen dat douglas sterker is dan vuren.
Beide houtsoorten zijn erg makkelijk te bewerken en er komen veel eigenschappen overeen. Het verschil in prijs is minimaal, maar scheelt soms net wat in het voordeel van vuren. 

Kleurverschillen in hout

Douglas en vuren verschillen ook in kleur. Douglas is wat warmer geel en Vuren is vaak wat ‘witter’. Na een tijdje gaat onbehandeld douglas altijd wel verkleuren en krijgt een oranjeachtig geelbruine tint over het hout heen. Vuren gaat meer richting het grijze heen als het niet behandeld wordt. Heeft u liever de oorspronkelijke kleur? Dan geldt voor beide houtsoorten een juiste behandeling. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van beits en UV-long life. 

Om terug te komen op wat langer meegaat: douglas of vuren, kijken we naar de duurzaamheidsklasse dat is voor Douglas categorie 3 en voor Vuren categorie 5. Klasse 1 heeft een levensduur van 25 jaar. Klasse 5 heeft een levensduur van rond de 5 jaar. Dit is in het geval dat u het hout onbehandeld laat. Als u uw hout behandelt, dan wordt de levensduur verlengt en dit geldt voor elke klasse. Dus op basis daarvan heeft douglas vaker de voorkeur!

Douglas versus vuren

Douglas versus hardhout

Eerst ter introductie: Hardhout is het sterkste hout dat er is. Daarbij is het wel zo dat er diverse soorten hardhout zijn bijvoorbeeld Azobé, Bankirai, Teak, Merbau etc. Het land van herkomst heeft hiermee te maken.  Hardhout heeft over het algemeen een mooie roodbruine kleur wat meteen een warme sfeer creëert. Het hout is veel donkerder dan de bekende naaldhoutsoorten (zoals douglas) en het is eenvoudig te onderscheiden of het hardhout of naaldhout is. 

Douglas heeft van nature veel hars in zich zitten. Dit helpt uitstekend tegen het rotten van het hout. Hierdoor hoeft Douglas hout niet perse geïmpregneerd te worden, en is daarom bovendien beter voor het milieu. 

Duurzaamheidsklasse en prijs

Het verschil tussen de houtsoorten zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglas heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee. Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 en gaat zo’n 25 jaar mee. Hardhout heeft een mooie roodbruine klaar, maar helaas zal ook zijn unieke kleur langzaam wat vergrijzen. Wel blijft het in vergelijking met andere houtsoorten toch donkerder van kleur. 

Als we de twee houtsoorten vergelijken op basis van eigenschappen en prijs, dan is douglas een goedkopere keuze dat vaak voldoende duurzaam is voor toepassingen buiten in de openlucht. Dit maakt het het ideale materiaal voor onder andere schuttingen, hekken, tuin meubels en andere tuininrichting. Het is dus voornamelijk de keuze waar de balans van budget en duurzaamheid ligt. 

Douglas versus hardhout

Douglas versus eikenhout

Er zit een wereld van verschil tussen douglas en eiken en toch worden ze beiden veel gebruikt voor verschillende tuinconstructies. Wat zijn de grootste verschillen tussen de houtsoorten en welke past het best in uw tuin? 

De grootste verschillen zijn natuurlijk uitstraling, duurzaamheid en prijs. We starten met de verschillen in uitstraling. 

Uitstraling

Zoals te zien is op onderstaande afbeeldingen, heeft eikenhout een prachtige, robuuste en nostalgische uitstraling. Daarnaast wordt hout in de loop der jaren alleen maar mooier, eikenhout is hiervan al eeuwen een prachtig voorbeeld. Douglas daarentegen heeft een veel warmere, natuurlijke uitstraling. Ook douglas verkleurt na verloop van tijd, wat veelal wordt gezien als een voordeel vanwege de aantrekkelijke egale vergrijzing.

Duurzaamheid

Het verschil in duurzaamheid tussen de twee houtsoorten is aanzienlijk. Douglas is een van de meest duurzame en hardste naaldhoutsoorten die in Europa beschikbaar is. Het valt in de duurzaamheidsklasse 3, wat betekent dat het hout een minimale levensduur van 10-15 jaar heeft. Onthoud daarnaast wel dat het hout kwetsbaar is voor vocht en dient dus altijd zwevend gemonteerd te worden (>20cm boven maaiveld).
Eikenhout is daartegenover nóg duurzamer, die beschikt over duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het hout gemiddeld een levensduur van meer dan 20 jaar heeft.
Let op dat u uw eikenhout uitsluitend met RVS schroeven/ijzerwaren te monteren. Looizuur in het hout zorgt voor zwarte vlekvorming bij contact met ijzer.

Prijs

De verschillen in uitstraling en vooral ook duurzaamheid hebben zijn gevolgen op de prijs van de houtsoorten. Douglas is zeer goedkoop in verhouding tot eiken, dit scheelde voorheen bijna de helft, maar mede door de toenemende vraag, is het verschil wel iets minder geworden. 

Al met al zijn dit dus de grootste verschillen tussen douglas en eiken Eikenhout is dus een houtsoort voor de échte houtliefhebber. Toch graag een overkapping of blokhut maken van eikenhout, zonder de volle mep te betalen? Combineer dan de eiken balken (staanders & dakbalken) met zwarte douglas planken(Zweeds rabat/gevelhout), welke u gebruikt voor de wanden van uw overkapping. 

Douglas versus eikenhout

Alternatieven voor tropisch hardhout

Hout is een natuurlijk product dat op zichzelf al vrij duurzaam is. Echter, is door de houtkap in het tropisch regenwoud en het verschepen van dit hout een enorme milieubelasting ontstaan. Het regenwoud moet beschermd worden voor de toekomst. Milieuvriendelijke alternatieven zijn nodig om deze prachtige natuur te redden. Goede alternatieven voor tropisch hardhout zijn: Europees hardhout, verduurzaamd hout en duurzaam hout.

Europees hardhout tegenover tropisch hardhout

Het is geen geheim dat tropisch hardhout een hoge duurzaamheid en lange levensduur heeft. Echter, is dit nagenoeg geen optie meer omdat onze kostbare regenwouden verdwijnen, met daarmee miljoenen dieren en plantensoorten. Om deze reden raden wij aan om hardhout te kopen dat in de regio gekapt wordt, namelijk Europees hardhout. Denk bij Europese hardhoutsoorten aan: Eiken, Kastanjehout en Robiniahout. Het transporteren van dit Europees hout kost minder energie en is daardoor beter voor het milieu!

Verduurzaamd hout

Dit hout is anders dan duurzaam hout. Verduurzaamd hout is hout dat door middel van een behandeling verduurzaamd is. Hierdoor wordt de levensduur van het hout verlengd wordt. Het verduurzamen van hout kan op verschillende manieren:

Geïmpregneerd hout met keurmerk:

Het impregneren van hout gebeurt voornamelijk bij de Europese naaldhoutsoorten Vuren- en Grenenhout. Deze worden onder hoge druk geïmpregneerd. Het probleem met impregneren van hout is het gebruik van giftige stoffen tijdens dit proces. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu. Wanneer u kiest voor geïmpregneerd hout is het verstandig om een soort te kiezen met het KOMO-keurmerk. Door dit keurmerk bent u ervan gegarandeerd dat tijdens het proces alle nodige zorg is uitgevoerd en de gezondheidsrisico’s minimaal zijn.

Thermisch gemodificeerd hout:

Het thermisch modificeren van uw hout is ook een optie om uw hout te verduurzamen. Thermisch gemodificeerd hout is, in vergelijking met geïmpregneerd hout, een milieuvriendelijke behandeling. Het thermisch gemodificeerd hout is hout dat thermisch verwarmd is. Hierdoor wordt er een hogere duurzaamheidsklasse bereikt! Tijdens een thermische behandeling worden geen chemicaliën gebruikt. Verder komen er ook geen schadelijke stoffen vrij. 

Duurzaam hout met het FSC keurmerk

Wanneer u duurzaam hout koopt is dit voorzien van een keurmerk wat garandeert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat het kap proces geen schade heeft toegebracht aan het milieu. In de gecertificeerde bossen wordt selectief gekapt. Ook wordt voor elke boom die gekapt wordt een nieuwe geplant. Houtproducten die afkomstig zijn uit bossen die beschikken over het FSC keurmerk, zijn te herkennen aan hun labels. Kies natuurlijk wel voor hout dat afkomstig is uit Europese bossen. Zo kan de houtkap in het tropisch regenwoud tegen worden te gaan.

Milieuvriendelijke alternatieven voor Tropisch hardhout

Gedroogd of ongedroogd hout

Hout is er in alle soorten en maten. Naast bijvoorbeeld lengte, gewicht en uitstraling, is er nog een ander verschil… namelijk: gedroogd of ongedroogd hout! Wij leggen u uit wat de verschillen zijn tussen gedroogd en ongedroogd hout.

Waarvoor gebruik je het gedroogd hout?

Dit is een belangrijke vraag die je van tevoren moet stellen. Niet elke soort hout is hetzelfde. Massief hout heeft als kenmerk dat het water opzuigt. Wanneer het hout nat is, zet het uit. En wanneer het hout droog is, zal het krimpen. Zodra het hout gedroogd is, is het bovendien vaak ook minder sterk. Nu hebben we bij Tuinhout Compleet gedroogd hout tot 18%. Dit zijn bijvoorbeeld sponningplanken, wandplanken voor een binnenmuurtje.  Goed te gebruiken voor tuinprojecten (dus buiten) dat niet continu blootgesteld is aan regen en vind. Het kan er wel tegen, maar voor een buitenwand adviseren we daarom ook ongedroogd hout. Verder bestaat er ook gedroogd hout tot 12%, dit is idealiter te gebruiken voor binnen. 

Binnenshuis gebruik  

Wilt u uw hout binnenshuis gebruiken? Dan is het verstandig om aan de slag te gaan met gedroogde stukken hout tot 12%. Wanneer u hout koopt dat niet gedroogd is, om bijvoorbeeld een tafel mee te maken, dan zult u merken dat na verloop van een tijd uw tafel niet meer goed recht zal staan. Uw planken zijn gekrompen en uw tafel staat scheef. Dit komt doordat uw hout op dit moment aan het drogen is en hierdoor krimpt! Wanneer u gebruik maakt van hout dat al gedroogd is, zal het hout niet alsnog kromtrekken. 

Buitenshuis gebruik

Wilt u uw hout gebruiken voor bijvoorbeeld in de tuin? Dan gebruikt u gewoon ongedroogd hout. Als we bijvoorbeeld kijken naar een vlonder, dan weet u natuurlijk dat deze nat zal worden door regen of sneeuw. Hierdoor neemt het hout vocht op waardoor het uit zal zetten. Het is dan ook verstandig om ongedroogde vlonderplanken te gebruiken wanneer u een vlonder gaat aanleggen. Wanneer u juist hout gebruikt dat is gedroogd, zult u merken dat uw planken gaan uitzetten en daardoor wellicht scheeftrekken.

Het is mogelijk om een houten tuintafel te maken van hout dat is gedroogd. Als u hiervoor kiest, dient u er rekening mee te houden dat doordat het hout gedroogd is, deze een beitsbehandeling zal moeten ondergaan. U zult uw tuintafel zo’n 3 maal moeten behandelen met beits voordat uw hout waterafstotend is. 

Gedroogd of Ongedroogd hout

Zachte of harde houtsoort

Hardhout en zachthout, twee termen die u regelmatig voorbij ziet komen wanneer u op zoek gaat op het internet. Maar wat is het verschil precies tussen deze twee soorten? En welke houtsoort is geschikt voor u?

Waar komen de termen vandaan?

Om meteen met de deur in huis te vallen, wanneer een houtsoort onder hardhout of zachthout valt, heeft dit niks te maken met de eigenschappen van het houtsoort. Het betekent dus zeker niet dat hardhout ook daadwerkelijk sterker hout is dan zachthout.

Maar waar komen deze termen dan wel vandaan? Dit heeft te maken met de zaden van de verschillende soorten bomen. Wanneer de zaden van de boom bedekt zijn met bijvoorbeeld een vrucht, dan wordt deze boom geclassificeerd onder hardhout. Wanneer we praten over zachthout hebben we het over bomen waarbij de zaden onbeschermd zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dennenbomen of sparen.

Kenmerken zachthout

Zachthout is voornamelijk afkomstig van naaldbomen zoals een spar of den. Qua prijs is een naaldboom goedkoper. Dit komt omdat naaldbomen sneller groeien dan loofbomen. Een naaldboom is minder dicht, waardoor deze minder stevig is dan een loofboom. Daarnaast is de duurzaamheid van deze houtsoorten van een lagere klasse. 

Kenmerken hardhout

Per boom verschillende specificaties natuurlijk. Over het algemeen zijn deze soorten sterk en duurzaam. Hardhout is wat duurder dan zachthout, omdat loofbomen over het algemeen er langer over doen om te groeien. Door het langzame groeien ontwikkeld het hout naar een hoge dichtheid. Hardhout bomen zijn er in verschillende soorten, afkomstig over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan Azobé, bankirai, Teak etc. 

Hard of zacht houtsoort

Bezaagd of geschaafd

In onze winkel vindt u vaak de termen ‘bezaagd’ en ‘geschaafd’. Toch blijft er wat onduidelijkheid over wat de termen nu precies betekenen. Daarom gaan wij u uitleggen wat de termen betekenen en wat de verschillen hiertussen zijn. Zo kunt volledig geïnformeerd en daarmee dus een stuk makkelijker de keuze voor uw hout maken! Verschil bezaagd en geschaafd hout. 

Vers bezaagd

Laten we beginnen met vers bezaagd hout. Vers bezaagd betekent dat de balken, palen of planken een ruw oppervlak hebben. Splinters in het hout is dan ook niet ongebruikelijk.
Daarnaast is ons bezaagde hout meestal vers gezaagd, dit betekent dat het hout ongedroogd is. Hierdoor kan schimmelvorming optreden bij lariks hout, maar niet gevreesd, vaak is de schimmel gemakkelijk weg te vegen of te schuren!

geschaafd

Geschaafd hout is dus glad geschaafd, waarbij alle splinters in de balken, palen of planken verwijderd zijn. Geschaafd hout is dus ideaal voor alle toepassingen binnen en aan uw woning, vanwege de gladheid van het hout.

Let op: Bezaagd hout is voordeliger dan geschaafd hout, vanwege de extra arbeid die verricht moet worden bij het schaven van het hout! Bij het schaven dient u altijd rekening te houden met schaafverlies. Dit scheelt per product. 

Wanneer gebruik ik bezaagd of geschaafd?

  • Bezaagd hout is perfect voor toepassingen waarbij de ruwheid niet van groot belang is zoals gevelbekleding, tuinhuisjes, carports, schuttingen en dergelijke.
  • Geschaafd hout is daarentegen perfect voor toepassingen waarbij het hout glad moet zijn! Denk hierbij aan staanders van uw overkapping, vlonderplanken of balken. Daarnaast is geschaafd hout ook ideaal te gebruiken voor uw tuinmeubels en dergelijke.

Hoe moet ik mijn hout behandelen?

Zowel bezaagd als geschaafd hout is goed te behandelen. Om de levensduur van uw hout te verlengen behandelt u de balken, palen of planken met speciale houtbeits of olie. Hier heeft u de keuze tussen gekleurde, kleurloze of speciaal UV-werende beits. Bekijk nu het assortiment behandeling en verf!

bezaagd of geschaafd hout

Welke houtsoort voor uw vlonder?

Wilt u een nieuwe vlonder maken in uw tuin? Steek de handen maar uit de mouwen! Het kan echter erg lastig zijn om een goede keuze te maken qua hout. Want welk hout gaat u nou precies gebruiken? Er zijn zoveel soorten om uit te kiezen, waardoor het alsmaar lastiger wordt. 

Duurzame houtsoorten

Tropisch hardhout: Veel vlonders worden gemaakt van tropisch hardhout. Het tropisch hardhout is niet voor niks populair, het heeft vele voordelen. Tropisch hardhout heeft een lange levensduur, gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar. Ook nemen de tropisch hardhout planken weinig vocht op. Daarnaast zijn de planken zeer stabiel. Hierdoor hoeft er maar weinig tussenruimte aangehouden te worden, wat het terras een strak uiterlijk geeft.

Siberisch lariks: Lariks is een ontzettend populaire houtsoort die vaak in de tuin gebruikt wordt. Siberisch lariks is een minder bekende houtsoort, maar kwalitatief beter dan lariks douglas. Deze twee soorten hebben weinig met elkaar gemeen. Siberisch lariks is afkomstig uit Rusland. Door het koude klimaat groeit de boom langzaam, waardoor de duurzaamheid van het hout erg hoog is. De kenmerken van Siberisch lariks zijn de gele kleur, de kleine noesten en de duidelijke vlamtekening. Wanneer u deze houtsoort goed monteert en onderhoud, kan deze houtsoort tot wel 15 jaar mee! Door de, in vergelijking met tropisch hardhout, lage prijs van het Siberisch lariks heeft u voor een relatief lage prijs een duurzame vlonder.

Het Thermisch gemodificeerd hout: Thermisch modificeren is een nieuwe techniek in het behandelen van hout. Door deze behandeling wordt het hout veel duurzamer. Het voordeel van het thermisch modificeren van hout is dat er geen chemicaliën gebruikt worden in tegenstelling tot impregneren. Bij het thermisch modificeren wordt enkel water en warmte gebruikt. Op deze manier wordt de structuur van het hout veranderd en wordt de voedingsbodem voor insecten en schimmels verwijderd. Door de thermische behandeling krijgt uw vlonder een mooie bruine kleur. Het nadeel van deze behandeling is dat uw hout kwetsbaarder wordt.

Midden-Europees lariks:  Lariks hout is een zeer populaire houtsoort. Dit komt bijvoorbeeld door de geel-roze kleur van het hout. Het nadeel van Lariks hout is dat de levensduur van deze houtsoort laag is wanneer u deze onbehandeld gebruikt. Wanneer u kiest voor Lariks hout is het verstandig om deze op een zonnige plek te plaatsen en goed te onderhouden (zoals regelmatig schoonvegen en beitsen). Een vlonder van Lariks hout dat onder een overkapping staat gaat langer mee dan wanneer dit niet het geval is.

Het geïmpregneerd grenen: Geïmpregneerd Grenen hout is populair doordat het relatief goedkoop is. Door gebruik te maken van grenenhout dat geïmpregneerd is creëert u een zeer voordelige vlonder. Planken die behandeld zijn met een impregnatie behandeling gaan langer mee dan onbehandelde planken. Door het impregneren zijn de planken beter bestand tegen vocht en houtrot. Wanneer u deze houtsoort gebruikt voor uw vlonder zult u voldoende tussenruimte moeten hanteren om het hout goed te ventileren en er genoeg ruimte is voor de werking van de planken. Ook hierdoor wordt de levensduur van het grenenhout verhoogd. 

Alternatieven

Wanneer u wel een vlonder wilt, maar opzoek bent naar iets anders dan een van de houtsoorten, dan is het een idee om te denken aan composiet. Composiet heeft enkele voordelen tegenover hout. Zo is composiet werkingsarm, gemakkelijk te monteren en zeer kleurvast. Doordat het composiet fabrieksmatig gemaakt is zijn alle planken vrijwel identiek, in tegenstelling tot houten planken. Het nadeel van composiet is dat u toch de warmte en uitstraling mist van echt hout.

Het WPC composiet: WPC vlonderplanken worden gemaakt van duurzame houtvezels en gerecycled kunststof. De WPC vlonderplanken zijn zeer licht in gewicht en daarom ideaal voor een balkon of dakterras. Composiet is zeer onderhoudsarm en de planken blijven stroef, omdat algen zich niet snel kunnen hechten aan het materiaal. Daarnaast hoeft een vlonder van composiet niet behandeld te worden en trekken de planken niet krom. Het nadeel van een composieten vlonder is dat het duur is.

Welk houtsoort voor een vlonder

Wij hopen dat we hiermee al een aantal van uw vragen hebben kunnen beantwoorden. Uiteraard raken wij bij Tuinhout Compleet nooit uitgepraat over tuinhout en tuinprojecten. Dus staat uw vraag er nog niet bij? Of heeft u nog een opmerking over een van bovenstaande topics? Twijfel niet en stuur uw vraag naar info@tuinhout-compleet.nl. Dan antwoorden wij z.s.m. en wellicht voegen wij u onderwerp toe aan ons blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 907 reviews.
Scroll naar boven

Zoek uw producten

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...