Betaal met IDeal

Veilig, snel en makkelijk

Snelle levering

Levertijd binnen 10 werkdagen

Wat zijn de eigenschappen van eikenhout?

Bent u van plan om eikenhout te kopen? Maar u wilt eerst weten wat de eigenschappen van eikenhout zijn? Lees hier de  tips en tops. 

Verschil tussen bezaagd of geschaafd
De functie van scheuren in het hout
Binnen- of buitengebruik?
Opslag en ventilatie
Wat kun je doen met eiken?

Verschil tussen bezaagd of geschaafd 

Op onze webshop vindt u vaak de termen ‘Bezaagd’ en ‘Geschaafd’. Toch blijft er wat onduidelijkheid over wat de termen nu precies betekenen. Daarom gaan wij u uitleggen wat de termen betekenen en wat de verschillen hiertussen zijn! Zo kunt volledig geïnformeerd en daarmee dus een stuk makkelijker de keuze voor uw hout maken.

Bezaagd hout

Laten we beginnen met vers bezaagd hout. Vers bezaagd betekent dat de balken, palen of planken een ruw oppervlak hebben. Splinters in het hout is dan ook niet ongebruikelijk.
Daarnaast is ons bezaagde hout meestal vers gezaagd, dit betekent dat het hout ongedroogd is. Hierdoor kan schimmelvorming optreden, maar niet gevreesd, vaak is de schimmel gemakkelijk weg te vegen of te schuren!

Geschaafd hout

Geschaafd hout is dus glad geschaafd, waarbij alle splinters in de balken, palen of planken verwijderd zijn. Geschaafd hout is dus ideaal voor alle toepassingen binnen en aan uw woning, vanwege de gladheid van het hout.

Let op: Bezaagd hout is voordeliger dan geschaafd hout, vanwege de extra arbeid die verricht moet worden bij het schaven van het hout! Bij het schaven wordt circa 10mm van het eikenhout geschaafd.

Wanneer gebruik ik bezaagd of geschaafd?

  • Bezaagd hout is perfect voor toepassingen waarbij de ruwheid niet van groot belang is zoals gevelbekleding, tuinhuisjes, carports, schuttingen en dergelijke.
  • Geschaafd hout is daarentegen perfect voor toepassingen waarbij het hout glad moet zijn! Denk hierbij aan staanders van uw overkapping, vlonderplanken of balken. Daarnaast is geschaafd hout ook ideaal te gebruiken voor uw tuinmeubels en dergelijke.
Eiken bezaagd of geschaafd

De functie van scheuren in het hout

Iedere zomer krijgen we weer vragen over de kwaliteit van het hout. Waarom zitten er scheuren of spleten in mijn zelf geplaatste blokhut, vlonder, tuinhuis etc.? Zoals u waarschijnlijk al raad, ligt dit probleem niet aan de kwaliteit van ons hout. De gehele houtindustrie krijgt sinds jaar en dag deze vragen. Daarom leggen wij u alvast uit waarom scheuren en spleten in uw hout vormen.

Organisch product

U wist het natuurlijk allang, maar hout is een organisch product. Dit betekent dat het hout zich aanpast aan de omgeving waarin het zich bevindt. Een vers gekapte boom kan uit meer dan de helft van zijn gewicht uit water bestaan! Wanneer het hout droogt, krimpt het. Wordt het weer nat, zet het hout dus uit. Hout leeft en werkt(uitzetten en krimpen) dus en daar ontkomt niemand aan!

Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer de het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen. Hout leeft en past zich aan zijn omgeving, beschouw de scheuren daarom als prachtig natuurlijk bijproduct van uw hout!

Scheuren in het eikenhout

Binnen- of buitengebruik?

Verreweg de belangrijkste vraag is of u het hout voor binnen- of buitengebruik toepast. Wilt u het hout binnen gebruiken voor meubels of een vloer? Kies dan voor gedroogd hout en laat het hout eerst een of twee dag acclimatiseren in de kamer waar het toegepast zal worden. Echter is ons assortiment eiken bedoeld voor tuinprojecten! U kunt ervoor kiezen om het voor binnen te gebruiken, maar bedenkt altijd dat voor binnen meubels en dergelijk u beter een specialist hierin kunt benaderen. 

Wilt u bijvoorbeeld een vlonder leggen van eiken planken? Gedroogde planken zijn dan overbodig, aangezien een vlonder in Nederland regelmatig nat regent. Daarnaast moet gedroogd hout eerst weken in de droogkamer, waardoor logischerwijs de prijs van het hout stijgt. Let wel op dat u genoeg ruimte tussen de planken laat wanneer u een vlonder wil construeren, het hout kan werken en ventileren!

Behandelen bij buitengebruik

Na verloop van tijd zal uw eikenhout vergrijzen, wat wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht. Deze vergrijzing wordt veelal gewaardeerd bij eikenhout. Maar smaken verschillen en kunt u ook de originele kleur behouden. Dan dient u het hout goed te behandelen, zodat het zolang mogelijk zijn kleur behoudt.
Het vergrijzen van eikenhout neemt verder geen risico’s met zich mee, geen verzwakking van de constructie of stevigheid van het hout.

Naast de verkleuring van het hout zijn er nog andere gevaren waarvoor u uw hout dient te beschermen. Zo willen we het hout natuurlijk ook beschermen tegen vocht, houtrot, blauwschimmel en algen aantasting. Hoe kunt u dus uw hout beschermen om de originele kleur van het hout te behouden en ook optimaal te beschermen?

Behandeling

Wij adviseren altijd om uw hout te beschermen met HK-Lazuur, dit is een beits die beschermt tegen vocht, houtrot, blauwschimmel, algen aantasting en nog meer! Hierdoor verlengt u de levensduur van uw hout met jaren! Voor kleurbehoud van het eikenhout raden wij de kleurloze variant in 2 lagen aan te brengen en daarna te behandelen met Long Life UV(2 lagen).

Verwerkingstips: 

– Ondergrond moet droog en schoon zijn (tijdens behandeling)
– Het hout kan zonder schuren of afbijten worden behandeld.
– Gebruik RVS bevestigingsmateriaal om zwarte vlekvorming te voorkomen.

Binnen of buiten gebruik van eiken en de behandeling ervan

Opslag en ventilatie

In het voorjaar wordt het over het algemeen warmen en mooier weer. Wat natuurlijk heerlijk is om weer eens aan de slag te gaan in de tuin! Maar bent u van plan een grotere constructie te plaatsen en heeft u dus veel hout nodig? Zonnig of regenachtig, het is van uiterst belang dat u uw tuinhout op een correcte manier bewaard! 

Wat kan er nou gebeuren?

Bewaar je je hout op een verkeerde manier, kan dat een duur geintje worden. Het gehele hout kan bijvoorbeeld door de zon kromtrekken en in het ergste geval is al het hout dan totaal onbruikbaar. 

Ventilatie

Het hout wordt geleverd, maar u gaat het pas over een aantal weken verwerken? Zorg dan dat je een goede luchtcirculatie in uw houtstapel creëert. Het is daarom belangrijk om het hout niet geheel af te sluiten met bijvoorbeeld een plastic laag. Je dient het hout wel af te dekken, maar dus niet af te sluiten. Hierdoor vermindert de luchtcirculatie en mogelijke gevolgen zijn schimmelvorming, kromming of scheuring van het hout! (Het belangrijkste voor eiken).

Netjes wegleggen

Wanneer u het hout bewaart, legt u dit hout in rechte stapels neer (zoals aangeleverd). Dit voorkomt logischerwijs kromming van het hout. Om een goede luchtcirculatie te behouden, kunt u latjes plaatsen tussen de lagen! 

Temperatuur

Een van de meest voorkomen fouten die wij zien is het wegleggen van het hout in een verkeerde omgeving/ruimte. Hout is een organisch product en werkt (uitzetting en krimping). Bewaart u het hout in een verwarmde omgeving? Dan is de kans ook groot dat het hout krom zal trekken! 

Hoe wel te bewaren

We hebben nu gelezen hoe u de grootste fouten kunt voorkomen, dus als we alles even op een rijtje plaatsen hebben we dé manier om uw hout wel goed te bewaren! 

De beste manier om uw hout te bewaren: 

  • Dek het hout af, maar sluit het niet af (luchtcirculatie)
  • Leg het hout in rechte stapels tegen kromming
  • Plaats latjes tussen de houtlagen, zo verbetert u de ventilatie en vermindert u de kans op kromming en schimmelvorming
  • Plaats het hout op een schaduwplek in uw tuin 
Ventilatie van eikenhout

Wat kun je doen met eiken?

Eiken is vanwege zijn sterkte en vochtbestendigheid een goede houtkeuze voor contructies en gebruiksmeubilar. Het hout heeft een mooie kleur en nerf. Ook is het makkelijk te bewerken en kan goed buiten gebruikt worden. Het is erg belangrijk om het hout voldoende te schuren, door het schuren van het hout komen de details van het hout nóg mooier naar voren. 

Duurzaamheid

Eiken heeft een hoge duurzaamheid. Dit betekent dat het een lange levensduur heeft. Verder is het belangrijk dat u het hout boven de grond plaatst, alles onder de grond heeft een korte levensduur. Door de lange levensduur is eiken uitermate geschikt voor vlonders, pergola’s, tuinhuizen, schuttingen en nog veel meer. 

Constructie mogelijkheden

Eiken terrassen: Uitstekend te gebruiken voor een mooi en strak loopterras. Vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen vocht en rot. Een eiken terras kan een prachtige, duurzame buitenruimte bieden.

Schuttingen en hekken: Het komt weliswaar minder vaak voor, maar ook schuttingen en hekken kunnen gemaakt worden van eiken. Let wel dat eiken vaak wel een duurdere prijskaartje heeft en ook qua gewicht vaak zwaarder uitkomt dan een andere houtsoort.

Tuinmeubelen: Tuinmeubelen zijn populair vanwege hun stevigheid en duurzaamheid. Banken, tafels, stoelen en ligstoelen kunnen allemaal worden vervaardigd van eiken en zorgen voor een elegante en comfortabele buitenruimte.

Pergola en tuinhuisjes: Een pergola of tuinhuisje gemaakt van eiken komt steeds vaker voor en kan een sfeervolle toevoeging zijn. Zeker in België neemt de vraag toe naar eiken en blijkt een populair houtsoort te zijn. Het is stevig, duurzaam en biedt een mooie uitstraling. 

Bloembakken en plantenbakken: Bloembakken en plantenbakken kunnen een natuurlijke en duurzame keuze zijn voor het verfraaien van je buitenruimte. Ze kunnen worden gemaakt in verschillende maten en stijlen en uiteraard gevuld worden met diverse bloemen en planten!

Wat kun je doen met eikenhout?
Eiken Balkhout
Vanaf: € 59,40Bezaagde meterprijs vanaf: € 19,80
Geschaafde meterprijs vanaf: € 23,80
Eiken balk 80x150mm
Vanaf: € 68,70Bezaagde meterprijs vanaf: € 22,90
Geschaafde meterprijs vanaf: € 27,50
Eiken planken
Vanaf: € 25,50Meterprijs vanaf: € 8,50
Eiken plank
Vanaf: € 33,30Bezaagde meterprijs vanaf: € 11,10
Geschaafde meterprijs vanaf: € 13,40
Eiken palen
Vanaf: € 73,75Bezaagde meterprijs vanaf: € 29,50
Geschaafde meterprijs vanaf: € 35,50
Eiken palen
Vanaf: € 112,50Bezaagde meterprijs vanaf: € 45,00
Geschaafde meterprijs vanaf: € 54,00

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 907 reviews.
Scroll naar boven

Zoek uw producten

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...