Wat zijn de eigenschappen van eikenhout

Bent u van plan om eikenhout te kopen? Maar u wilt eerst weten wat de eigenschappen van eikenhout zijn? Lees hier de 5 tips en tops over eikenhout.
Het eikenhout dat u bij Tuinhout Compleet kunt aanschaffen heeft kwaliteitsklasse QPA/1. Ons eikenhout wordt voornamelijk geproduceerd in Frankrijk en is afkomstig van zagerijen die beschikken over duurzaam hout.
Wanneer u producten van eikenhout bij Tuinhout Compleet aanschaft, dan weet u zeker dat u een eerlijk kwaliteitsproduct in huis haalt.
Het eikenhout in ons assortiment is voornamelijk bedoeld voor buitenshuis. Mooie overkappingen, tuinhuisjes, aanbouw of ieder ander buitenproject, daar is ons eikenhout uitstekend voor te gebruiken. Niet alleen voor een leuk aanzicht, maar ook de garantie dat u daar jaren plezier aan beleefd.

Wat kun je doen met eikenhout?

Eikenhout is vanwege zijn sterkte en vochtbestendigheid een goede houtkeuze voor contructies en gebruiksmeubilar. Eikenhout heeft een mooie kleur en nerf. Ook is Eikenhout makkelijk te bewerken en kan goed buiten gebruikt worden. Het is erg belangrijk om het hout voldoende te schuren, door het schuren van het hout komen de details van het hout nóg mooier naar voren.

Eikenhout heeft een hoge duurzaamheid. Dit betekent dat Eikenhout een lange levensduur heeft. Verder is het belangrijk dat u het hout boven de grond plaatst. Dit komt doordat de levensduur verkort wordt als u Eikenhout in de grond plaatst. Door de lange levensduur is Eiken uitermate geschikt voor vlonders, pergola’s, tuinhuizen, schuttingen en nog veel meer.

Wat is het verschil tussen eikenhout en douglas hout?

Er zit een wereld van verschil tussen douglas hout en eikenhout en toch worden ze beiden veel gebruikt voor verschillende tuinconstructies. Wat zijn de grootste verschillen tussen de houtsoorten en welke past het best in uw tuin?
De grootste verschillen tussen douglas- en eikenhout zijn natuurlijk uitstraling, duurzaamheid en prijs. We starten met de verschillen in uitstraling.

Uitstraling

Zoals te zien is op nevenstaande afbeeldingen, heeft eikenhout een prachtige, robuuste en nostalgische uitstraling. Daarnaast wordt hout in de loop der jaren alleen maar mooier, eikenhout is hiervan al eeuwen een prachtig voorbeeld. Douglashout daarentegen heeft een veel warmere, natuurlijke uitstraling. Ook douglashout verkleurt na verloop van tijd, wat veelal wordt gezien als een voordeel vanwege de aantrekkelijke egale vergrijzing.

Duurzaamheid

Het verschil in duurzaamheid tussen de twee houtsoorten is aanzienlijk. Douglashout is een van de meest duurzame en hardste naaldhoutsoorten die in Europa beschikbaar is. Het valt in de duurzaamheidsklasse III, wat betekent dat het hout een minimale levensduur van 10-15 jaar heeft. Onthoud daarnaast wel dat douglashout kwetsbaar is voor vocht en dient dus altijd zwevend gemonteerd te worden(>20cm boven maaiveld).
Eikenhout is daartegenover nóg duurzamer, die beschikt over duurzaamheidsklasse II, wat betekent dat het hout gemiddeld een levensduur van meer dan 20 jaar heeft!
Let op dat u uw eikenhout uitsluitend met RVS schroeven/ijzerwaren te monteren. Looizuur in het hout zorgt voor zwarte vlekvorming bij contact met ijzer.

Prijs

De verschillen in uitstraling en vooral ook duurzaamheid hebben zijn gevolgen op de prijs van de houtsoorten. Douglashout is zeer goedkoop in verhouding tot eiken, dit scheelt bijna de helft.

Al met al is het grootste verschil tussen douglas en eikenhout, de uitstraling, duurzaamheid en de bijbehorende prijs. Eikenhout is dus een houtsoort voor de échte houtliefhebber. Toch graag een overkapping of blokhut maken van eikenhout, zonder de volle mep te betalen? Combineer dan de Eiken balken(staanders & dakbalken) met zwarte Douglas planken(Zweeds rabat/gevelhout), welke u gebruikt voor de wanden van uw overkapping.

Verschil bezaagd of geschaafd eikenhout

Op onze webshop vindt u vaak de termen ‘Bezaagd’ en ‘Geschaafd’. Toch blijft er wat onduidelijkheid over wat de termen nu precies betekenen. Daarom gaan wij u uitleggen wat de termen betekenen en wat de verschillen hiertussen zijn! Zo kunt volledig geïnformeerd en daarmee dus een stuk makkelijker de keuze voor uw hout maken.

Bezaagd hout

Laten we beginnen met vers bezaagd hout. Vers bezaagd betekent dat de balken, palen of planken een ruw oppervlak hebben. Splinters in het hout is dan ook niet ongebruikelijk.
Daarnaast is ons bezaagde hout meestal vers gezaagd, dit betekent dat het hout ongedroogd is. Hierdoor kan schimmelvorming optreden, maar niet gevreesd, vaak is de schimmel gemakkelijk weg te vegen of te schuren!

Geschaafd hout

Geschaafd hout is dus glad geschaafd, waarbij alle splinters in de balken, palen of planken verwijderd zijn. Geschaafd hout is dus ideaal voor alle toepassingen binnen en aan uw woning, vanwege de gladheid van het hout.

Let op: Bezaagd hout is voordeliger dan geschaafd hout, vanwege de extra arbeid die verricht moet worden bij het schaven van het hout! Bij het schaven wordt circa 10mm van het eikenhout geschaafd.

Wanneer gebruik ik bezaagd of geschaafd?

  • Bezaagd hout is perfect voor toepassingen waarbij de ruwheid niet van groot belang is zoals gevelbekleding, tuinhuisjes, carports, schuttingen en dergelijke.
  • Geschaafd hout is daarentegen perfect voor toepassingen waarbij het hout glad moet zijn! Denk hierbij aan staanders van uw overkapping, vlonderplanken of balken. Daarnaast is geschaafd hout ook ideaal te gebruiken voor uw tuinmeubels en dergelijke.

Scheuren in je eikenhout zijn normaal

Iedere zomer krijgen we weer vragen over de kwaliteit van het hout. Waarom zitten er scheuren of spleten in mijn zelf geplaatste blokhut, vlonder, tuinhuis etc.? Zoals u waarschijnlijk al raad, ligt dit probleem niet aan de kwaliteit van ons hout. De gehele houtindustrie krijgt sinds jaar en dag deze vragen. Daarom leggen wij u alvast uit waarom scheuren en spleten in uw hout vormen.

Organisch product

U wist het natuurlijk allang, maar hout is een organisch product. Dit betekent dat het hout zich aanpast aan de omgeving waarin het zich bevindt. Een vers gekapte boom kan uit meer dan de helft van zijn gewicht uit water bestaan! Wanneer het hout droogt, krimpt het. Wordt het weer nat, zet het hout dus uit. Hout leeft en werkt(uitzetten en krimpen) dus en daar ontkomt niemand aan!

Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer de het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen. Hout leeft en past zich aan zijn omgeving, beschouw de scheuren daarom als prachtig natuurlijk bijproduct van uw hout!

Binnen- of buitengebruik?

Verreweg de belangrijkste vraag is of u het hout voor binnen- of buitengebruik toepast. Wilt u het hout binnen gebruiken voor meubels of een vloer? Kies dan voor gedroogd hout en laat het hout eerst een of twee dag acclimatiseren in de kamer waar het toegepast zal worden.

Wilt u bijvoorbeeld een vlonder leggen van eiken planken? Gedroogde planken zijn dan overbodig, aangezien een vlonder in Nederland regelmatig nat regent. Daarnaast moet gedroogd hout eerst weken in de droogkamer, waardoor logischerwijs de prijs van het hout stijgt. Let wel op dat u genoeg ruimte tussen de planken laat wanneer u een vlonder wil construeren, het hout kan werken en ventileren!

Eikenhout behandelen bij buitengebruik

Eikenhout is dé houtsoort voor de echte liefhebber. Weliswaar een duurdere houtsoort, maar dit komt ook met veel voordelen. Eikenhout heeft een prachtige uitstraling, gaat ruim 20 jaar mee en wordt ook nog eens mooier naarmate de tijd verstrijkt!

Veroudering Eikenhout

Na verloop van tijd zal uw eikenhout vergrijzen, wat wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht. Deze vergrijzing wordt veelal gewaardeerd bij eikenhout. Maar gelukkig verschillen smaken en behoudt u dus het liefst de originele kleur van de eik? Dan dient u het hout goed te behandelen, zodat het zolang mogelijk zijn kleur behoudt.
Het vergrijzen van eikenhout neemt verder geen risico’s met zich mee, geen verzwakking van de constructie of stevigheid van het hout.

Bescherming van het hout

Naast de verkleuring van het hout zijn er nog andere gevaren waarvoor u uw hout dient te beschermen. Zo willen we het hout natuurlijk ook beschermen tegen vocht, houtrot, blauwschimmel en algen aantasting. Hoe kunt u dus uw hout beschermen om de originele kleur van het hout te behouden en ook optimaal te beschermen?

Behandelen eikenhout

Wij adviseren altijd om uw hout te beschermen met HK-Lazuur, dit is een beits die beschermt tegen vocht, houtrot, blauwschimmel, algen aantasting en nog meer! Hierdoor verlengt u de levensduur van uw hout met jaren! Voor kleurbehoud van het eikenhout raden wij de kleurloze variant in 2 lagen aan te brengen en daarna te behandelen met Long Life UV(2 lagen).

Verwerkingstips: 

– Ondergrond moet droog en schoon zijn (tijdens behandeling)
– Eikenhout van Tuinhout Compleet kan zonder schuren of afbijten worden behandeld.
– Gebruik RVS bevestigingsmateriaal om zwarte vlekvorming te voorkomen.

Neem hier een kijkje in ons eiken assortiment:

Eiken planken
Eiken planken
Eiken palen
Eiken palen
Eiken regels en ribben
Eiken regels en ribben
Eiken balkhout
Eiken balkhout

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 535 reviews.
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...