Wat te doen tegen hars?

Het kan voorkomen dat wanneer u net een schutting heeft geplaatst, of een tuinhuis heeft gebouwd, dat er toch wat hars uit het nieuwe hout loopt. Hout is een natuurlijk product, en daarom, ook al is het bewerkt, er kan altijd een beetje hars naar buiten komen. Dat is natuurlijk niet gewenst. Gelukkig kunt u het snel eenvoudig verwijderen!

Wat is hars precies?

Het is een kleverige substantie die door de boom zelf wordt aangemaakt. Het biedt de boom bescherming tegen infecties en virussen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de boom. Als de bast van de boom beschadigd raakt, komt er hars naar buiten wat dient als een soort beschermlaag voor de boom. Hoeveel van deze substantie de boom aanmaakt hangt af van de soort boom. Wanneer het wat is opgedroogd is het gelukkig simpel te verwijderen. Het komt weleens voor dat u groen spikkels ziet op grenenhout, dit komt vaak door de vermenging van impregneermiddel met de hars.

Waarom loopt er Hars naar buiten?

Hars komt vaak naar buiten wanneer dit geactiveerd wordt door warmte. Bij hoge temperaturen warmt het hout op en wordt het hars dun en vloeibaar. Hierdoor gebeurt dit meestal in de zomer. Zo kan het zelfs voorkomen dat de verflaag los zal laten. Daarom is het belangrijk om houtsoorten waar veel hars in voorkomt te bewerken met impregneer. 

Tips voor uw hout!

Welke stappen kunt u nemen om de hars op uw producten te verwijderen?

• Vloeibaar maken

Vaak is het hars al opgedroogd en uitgehard. Om het dan te kunnen verwijderen kunt u het het eerst vloeibaar maken. Met een föhn kan het door de warme lucht weer zacht en vloeibaar worden gemaakt. Zorg dat het ook weer niet té warm wordt want dan kan de substantie verschroeien.

• Wegvegen

De volgende stap is het wegvegen. Zorg dat u een doek goed doordrenkt met terpentine. Met deze doek kunt u de vloeibare hars ‘wegvegen’. Terpentine werkt dan als een soort vernis of ontvetter.

•  Schuren

Als u de hars al grotendeels heeft weggeveegd kunt u de restjes vervolgens wegschuren. Gebruik een dunne korrel om het hout licht op te schuren. Bovendien zorgt dit schuren ervoor dat eventuele oneffenheden niet meer zichtbaar zullen zijn.

Neem een kijkje in ons assortiment afwerking en verf

Afwerking en verf
Behandeling en verf
5/5 - (1 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 786 reviews.
Scroll naar boven

Search

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...