Wat kunt u doen tegen bloedend hout?

Heeft u net nieuw hout gekocht en wilt u deze zo goed mogelijk beschermen en behandelen? Houdt er dan rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat uw hout gaat ‘bloeden’. Wat is dit en wat kun je er tegen doen? Wij leggen het u uit in deze blog!

Wat is bloedend hout?

Wanneer uw hout gaat ‘bloeden’, verliest het hout vloeistof. De kleur van deze vlekken op het hout is rood/bruin, vandaar dat er wordt gezegd dat het hout ‘bloed’. Het bloeden van het hout gebeurt omdat het hout vochtig wordt. Hierdoor gaan de inhoudsstoffen van het hout lekken. Dit gebeurt voornamelijk bij looizuurhoudende houtsoorten. Denk hierbij aan de hardhoutsoorten Keruing, Eiken en Ayous. Looizuur is oplosbaar in vocht. 

Als het bijvoorbeeld regent of u behandelt het hout met verf op waterbasis, kan het gebeuren dat het hout gaat bloeden. Gelukkig heeft dit absoluut geen invloed op de duurzaamheid van uw hout!

Voorkomen van het bloeden

Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk uw hout gaat bewerken én verwerken. Hierdoor zal uw hout niet gaan bloeden. Heeft u geen tijd om uw hout te bewerken en te verwerken? Leg het hout dan absoluut niet op een stenen ondergrond. Dit zorgt ervoor dat wanneer uw hout gaat bloeden er lelijke witte vlekken op de stenen verschijnen die zeer moeilijk te verwijderen zijn.

Probeer tevens te zorgen dat u uw hout droog legt en niet direct in de zon laat liggen. Heeft u verder geen plek en is het niet mogelijk om uw hout niet op stenen te leggen? Zorg er dan voor dat uw hout niet direct op de grond ligt en leg er een zeil overheen zodat uw hout niet nat wordt.

Vlekken terrastegels

Heeft u toch vlekken op uw tegels gekregen door het bloeden van het hout? Een kleine hoeveelheid is gelukkig goed te verwijderen met ontweringswater. Dit ontweringswater is te koop bij de bouwmarkt en makkelijk in gebruik. Zorg er wel altijd voor dat u de gebruiksaanwijzing leest en een veiligheidsbril en handschoenen gebruikt. Test ook altijd van te voren een klein stukje van een tegel. Hierdoor kunt u zien hoe uw tegels reageren op het ontweringswater.

Tuinhout-Compleet

Tuinhout-compleet is dé aanbieder op het gebied van Douglas- en Eikenhout!

Afwerking en verf

Behandeling en verf

Beoordeel onze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 777 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...