Wat is het verschil tussen Douglas en Eikenhout?

Er zit een wereld van verschil tussen douglas hout en eikenhout en toch worden ze beiden veel gebruikt voor verschillende tuinconstructies. Wat zijn de grootste verschillen tussen de houtsoorten en welke past het best in uw tuin? 

De grootste verschillen tussen douglas- en eikenhout zijn natuurlijk uitstraling, duurzaamheid en prijs. We starten met de verschillen in uitstraling. 

Uitstraling

Zoals te zien is op nevenstaande afbeeldingen, heeft eikenhout een prachtige, robuuste en nostalgische uitstraling. Daarnaast wordt hout in de loop der jaren alleen maar mooier, eikenhout is hiervan al eeuwen een prachtig voorbeeld. Douglashout daarentegen heeft een veel warmere, natuurlijke uitstraling. Ook douglashout verkleurt na verloop van tijd, wat veelal wordt gezien als een voordeel vanwege de aantrekkelijke egale vergrijzing.

Douglas-Regels-en-Ribben-Tuinhout-Compleet
Douglas hout
Eikenhout regels en ribben
Eikenhout

 

Duurzaamheid

Het verschil in duurzaamheid tussen de twee houtsoorten is aanzienlijk. Douglashout is een van de meest duurzame en hardste naaldhoutsoorten die in Europa beschikbaar is. Het valt in de duurzaamheidsklasse III, wat betekent dat het hout een minimale levensduur van 10-15 jaar heeft. Onthoud daarnaast wel dat douglashout kwetsbaar is voor vocht en dient dus altijd zwevend gemonteerd te worden(>20cm boven maaiveld).
Eikenhout is daartegenover nóg duurzamer, die beschikt over duurzaamheidsklasse II, wat betekent dat het hout gemiddeld een levensduur van meer dan 20 jaar heeft!
Let op dat u uw eikenhout uitsluitend met RVS schroeven/ijzerwaren te monteren. Looizuur in het hout zorgt voor zwarte vlekvorming bij contact met ijzer.

Prijs

De verschillen in uitstraling en vooral ook duurzaamheid hebben zijn gevolgen op de prijs van de houtsoorten. Douglashout is zeer goedkoop in verhouding tot eiken, dit scheelt bijna de helft.

Al met al is het grootste verschil tussen douglas en eikenhout, de uitstraling, duurzaamheid en de bijbehorende prijs. Eikenhout is dus een houtsoort voor de échte houtliefhebber. Toch graag een overkapping of blokhut maken van eikenhout, zonder de volle mep te betalen? Combineer dan de Eiken balken(staanders & dakbalken) met zwarte Douglas planken(Zweeds rabat/gevelhout), welke u gebruikt voor de wanden van uw overkapping.    

Bij Tuinhout Compleet heeft u keuze uit balkhout, palen, planken, schaaldelen en zweeds rabat en nog meer!  Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, bel dan nu naar 0416858502 of stuur een mail naar info@tuinhout-compleet.nl.

Neem een kijkje in ons assortiment van douglas hout en eikenhout:

Douglas balkhout
Douglas balkhout
Douglas planken
Douglas planken
Douglas regels en ribben
Douglas regels en ribben
Eiken planken
Eiken planken
Eiken regels en ribben
Eiken regels en ribben
Eiken balkhout
Eiken balkhout
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...