Vogels in uw Wintertuin

Met de winterse kou en sneeuw vindt u vast erg gezellig om lekker binnen bij de kachel te zitten, maar voor vogels is deze tijd niet altijd even makkelijk. Hier volgen vijf tips om de vogels te helpen en vogels in uw wintertuin te krijgen!

Bessenstruiken, bijen, bloemen of een stukje gras zijn goed voor vogels, maar daar hebben de vogels nu niet zoveel aan in de winter. Gelukkig zijn er ook een hoop dingen die u juist ‘s winters voor vogels kunt doen.

Soorten voeding

De simpelste manier om vogels te helpen en om in uw tuin te krijgen is voeren, maar niet elke vogel eet hetzelfde voedsel. Vindt u het leuk om verschillende soorten vogels in uw tuin te krijgen? Het is dan belangrijk om gevarieerd te voeren. U kunt zelfs aan de snavel van een vogel zien welk voer de vogel het ‘lekkerst’ vindt. Zaadeters hebben vaak een dikke snavel: denk hierbij aan mussen. Een dunne snavel zie je vooral bij insecteneters, de roodborst is hier één van.

Badderen

Ook kunt is ‘s morgens een lage schaal met vers water neerzetten. Dit gebruiken vogels om te drinken en badderen. Badderen doen ze ook in de winter, zo verzorgen de vogeltjes hun veren. Doe er nooit suiker of zout bij, dit is enorm slecht voor de vogels bij het badderen of drinken. 

Let op met zout

Wordt het glad in uw tuin? Gooi dan scherp zand in plaats van zout. Vogels kunnen zout anders makkelijk binnen krijgen door het eten van insecten die er dood aan gaan, of smeltwater en daar krijgen ze heftige nierproblemen van. Zout is niet alleen slecht voor de vogels, maar ook voor de planten en bomen in uw tuin. Ook voor het bodemleven is het slecht. Scherp zand werkt net zo goed als zout en is voor niemand gevaarlijk.

Laat de bladeren liggen

U helpt zelfs vogels door blaadjes en uitgebloeide bloemen te laten liggen. Er komen zaden uit de bloemen, die de vogels weer in de winter eten. In het voorjaar ontkiemen de zaden in een fleurige lente tuin. Dan hoor ik u denken, maar waarom moet ik bladeren laten liggen? Nou, onder afgevallen bladeren gaan insecten nestelen en die zijn op den duur weer voedsel voor vogels. Het is wel belangrijk om de bladeren van groene planten te vegen en van het gazon, zo voorkomt u gele plekken. Laat ze wel onder de heg of tuinbank liggen. U kunt straks goed zien dat de scharrelende roodborst er veel profijt van heeft!

Neem eens een kijkje in het assortiment van Tuinhout Compleet:
Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout
Tuinhout Accessoires
Tuinhout Accessoires
Assortiment Bevestigingsmaterialen
Bevestigingsmaterialen
Afwerking en verf
Behandeling en verf
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...