Tips voor Klimplanten
Een mooie klimplant past eigenlijk overal: kleine tuinen, grote tuinen. Ze kunnen een lelijk hek mooi opfleuren, en zorgen voor wat beschutting en privacy. Er zijn veel verschillende soorten klimplanten, en daarom helpen wij u een handje met kiezen!
Sommige klimplanten klimmen niet altijd vanzelf, zo zijn er namelijk zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Rankende klimplanten draaien ergens omheen: zo maken ze mooie lange ranken. Deze hebben dus een ondersteuning nodig. Denk bijvoorbeeld aan een klimrek. Het is ook mogelijk om een rankende klimmer te combineren met een zelfhechtende klimplant. Zo klimmen ze makkelijk samen omhoog. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor klimop als wintergroene basis, en deze kunt u combineren met een bloeier zoals Clematis. Het is belangrijk dat u ze in banen naast elkaar plant. Op deze manier voorkomt u dat de klimop gaat woekeren.
Klimop
Deze zelfhechtende klimmer heeft geen hulp nodig en klimt gemakkelijk tegen een muur of schutting. De plant is wintergroen en dat betekent dat hij het hele jaar voor kleur zorgt in uw tuin. Een leuke combinatie met deze klimmer is een bloeiende klimplant, zoals Wisteria of Clematis. Tussen de klimmers zorgt dit voor een verrassend effect.
Wilde wingerd
Een Wilde wingerd zorgt voor een enorm mooie herfstkleur in uw tuin. Deze plant kan wel twintig meter lang worden en kan zo gemakkelijk uw muren of schuttingen bedekken. Snoeien is niet nodig, maar kan wel het hele jaar door. Het is dan wel belangrijk dat u voorkomt dat de plant over glas of hout groeit. De plant is hiervan namelijk moeilijk te verwijderen.
Kamperfoelie
Deze plant heeft een heerlijke geur, bloemen zijn mooi om te zien en de plant bloeit lang. De meeste soorten zijn bladverliezend, maar er zijn genoeg soorten die wintergroen zijn. Het is belangrijk dat u hem in maart af en toe snoeit, want hij trekt namelijk duidelijk naar het licht.
Clematis
De bekendste klimplant is toch wel de Clematis, er zijn hier namelijk erg veel verschillende soorten van. Er zijn mooie groenblijvende exemplaren, denk aan de Clematis armandii. Ook zijn er soorten die in maart al beginnen met bloeien (Clematis montano). De meeste bloeien in de zomer van juni tot augustus. De Clematis moet wel goed gesnoeid worden, het verschilt per soort hoe u dat moet doen en wanneer. De meeste snoeit u na de winter in februari of maart. U knipt ze af op zo’n 20-25 centimeter van de grond.
Passiebloem (Passieflora)
Deze plant is zeer decoratief. Hij bloeit lang van juni tot november. Ook is hij bijna wintergroen, want het blad kan tot ver in december blijven zitten. Echter, heeft deze plant altijd klimsteun nodig en kan gesnoeid worden in het voorjaar. Het is belangrijk dat u bij jonge exemplaren de plant beschermt tegen de koude oostenwind.
Klimroos
Houdt u van rozen, is deze plant echt iets voor u! Met het klimmen moeten ze wel wat geholpen worden. U kunt ze het beste aan een klimrek, pergola of rozenboog vastbinden. Wanneer u het beste kunt snoeien verschilt enorm per soort, vaak is dat in maart.