Scheuren in je hout zijn normaal!

Iedere zomer krijgen we weer vragen over de kwaliteit van het hout. Waarom zitten er scheuren of spleten in mijn zelf geplaatste blokhut, vlonder, tuinhuis etc.? Zoals u waarschijnlijk al raad, ligt dit probleem niet aan de kwaliteit van ons hout. De gehele houtindustrie krijgt sinds jaar en dag deze vragen. Daarom leggen wij u alvast uit waarom scheuren en spleten in uw hout vormen. 

Organisch product

U wist het natuurlijk allang, maar hout is een organisch product. Dit betekent dat het hout zich aanpast aan de omgeving waarin het zich bevindt. Een vers gekapte boom kan uit meer dan de helft van zijn gewicht uit water bestaan! Wanneer het hout droogt, krimpt het. Wordt het weer nat, zet het hout dus uit. Hout leeft en werkt(uitzetten en krimpen) dus en daar ontkomt niemand aan! 

Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer de het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen. Hout leeft en past zich aan zijn omgeving, beschouw de scheuren daarom als prachtig natuurlijk bijproduct van uw hout!    

Binnen- of buitengebruik?

Verreweg de belangrijkste vraag is of u het hout voor binnen- of buitengebruik toepast. Wilt u het hout binnen gebruiken voor meubels of een vloer? Kies dan voor gedroogd hout en laat het hout eerst een of twee dag acclimatiseren in de kamer waar het toegepast zal worden.

Wilt u bijvoorbeeld een vlonder leggen van douglas planken? Gedroogde planken zijn dan overbodig, aangezien een vlonder in Nederland regelmatig nat regent. Daarnaast moet gedroogd hout eerst weken in de droogkamer, waardoor logischerwijs de prijs van het hout stijgt. Let wel op dat u genoeg ruimte tussen de planken laat wanneer u een vlonder wil construeren, het hout kan werken en ventileren! 

Verminder scheurvorming

  • Voorboren: Voorboren zorgt voor minder spanning tussen de krimp en uitzetting van uw hout en verminder de kans op scheuren! 
  • Kwaliteitsmateriaal: Door kwalitatief goede schroeven te gebruiken vermindert u de kans dat uw schroef zal afbreken door de werking van het hout. 
  • Genoeg ruimte: Bij het aanleggen van een vlonder, zorgt u voor voldoende ruimte, zodat de planken kunnen werken en tevens ventileren! 

Bij Tuinhout Compleet heeft u keuze uit balkhout, palen, planken, schaaldelen en zweeds rabat en nog meer! Zoekt u naar maatwerkoplossingen of heeft u nog overige vragen? Neem dan nu telefonisch contact met ons op! Wilt u meer lifestyle tips over het voorkomen dat hout splijt tijdens het klussen? Klik dan op de link.

Neem een kijkje in ons assortiment douglas hout en eikenhout:

Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout

 

Beoordeel onze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 777 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...