Oxidevlekken in uw Hout

Eerder bespraken we al eens het ‘bloeden van hout’. In deze blog gaan we in op de oxidevlekken die in het hout kunnen ontstaan doordat het hout is gaan bloeden. Lees hier meer over hoe de vlekken precies ontstaan, en wat u er tegen kunt doen!

Wellicht ziet u wat donkere plekken ontstaan op uw hout dat buiten staat. Grote kans dat dit oxidevlekken zijn! Deze vlekken kunt u gelukkig eenvoudig verwijderen en bovendien zijn ze ook te voorkomen!

Wat is oxidatie?

De meeste houtsoorten zoals eikenhout bevatten looizuur. Deze stof beschermt de boom in de natuur onder andere tegen ziektes en insecten.

Door dit looizuur kunnen al snel oxidevlekken ontstaan op uw hout. Het looizuur kan in combinatie met vocht (door bijvoorbeeld het weer) zorgen voor donkere vlekken. Deze ontstaan door een een chemische reactie met het hout. Men spreekt ook wel eens van ‘het weer’ dat in het hout is getrokken. Soms verschijnt een soortgelijke reactie wanneer het hout in aanraking komt met metaal (bijvoorbeeld bij bevestigingsmateriaal zoals schroeven). Dit laatste kunt u voorkomen door gebruik te maken van RVS bevestigingsmateriaal.

Oxidatievlekken worden dikwijls onterecht verward met schimmel, maar oxidatievlekken zijn eerder een soort ‘allergische reactie’ van het hout. 

Oxidevlekken verwijderen

Gelukkig zijn deze oxidevlekken zonder al teveel moeite te verwijderen. Door middel van een speciaal oxaalzuur kunt u de vlekken verwijderen. Dit zuur is verkrijgbaar in poedervorm en dient daarna in water te worden opgelost. Daarnaast is het ook in kant-en-klare vorm te verkrijgen in de bouwmarkt. 

Zorg dat u een goede beveiligingsbril- en handschoenen gebruikt wanneer u aan de slag gaat met oxaalzuur. Het zuur is makkelijk aan te brengen met een oude doek of kwast. Hierna hoeft het ongeveer slechts één uur in te trekken. Eventueel kunt het nog een tweede keer aanbrengen als de vlekken niet volledig zijn verdwenen. 

Zoals eerder aangegeven kunnen deze vlekken worden voorkomen door het gebruik van RVS materialen. Daarnaast kunnen de stoffen ook vanzelf uit het hout verdwijnen, en kunnen de vlekken langzaam verdwijnen of vervagen.

Bestel hier direct oxaalzuur voor uw hout!

Bescherm uw hout goed en bekijk het aanbod van Tuinhout Compleet:

Afwerking en verf
Behandeling en verf

 

Beoordeel onze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 777 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...