Milieuvriendelijke alternatieven voor Tropisch hardhout

Hout is een natuurlijk product dat op zichzelf al vrij duurzaam is. Echter, is door de houtkap in het tropisch regenwoud en het verschepen van dit hout een enorme milieubelasting ontstaan. Het regenwoud moet beschermd worden voor de toekomst. Milieuvriendelijke alternatieven zijn nodig om deze prachtige natuur te redden. Goede alternatieven voor tropisch hardhout zijn: Europees hardhout, verduurzaamd hout en duurzaam hout.

In deze blog leggen wij u uit wat deze alternatieven precies zijn.

Europees hardhout tegenover tropisch hardhout

Het is geen geheim dat tropisch hardhout een hoge duurzaamheid en lange levensduur heeft. Echter, is dit nagenoeg geen optie meer omdat onze kostbare regenwouden verdwijnen, met daarmee miljoenen dieren en plantensoorten. Om deze reden raden wij aan om hardhout te kopen dat regionaler gekapt wordt, namelijk Europees hardhout. Denk bij Europese hardhoutsoorten aan: Eikenhout, Kastanjehout en Robiniahout. Het transporteren van dit Europees hout kost minder energie en is daardoor beter voor het milieu!

Verduurzaamd hout

Dit hout is anders dan duurzaam hout. Verduurzaamd hout is hout dat door middel van een behandeling verduurzaamd is. Hierdoor wordt de levensduur van het hout verlengd wordt. Het verduurzamen van hout kan op verschillende manieren:

Geïmpregneerd hout met keurmerk:

Het impregneren van hout gebeurt voornamelijk bij de Europese naaldhoutsoorten Vuren- en Grenenhout. Deze worden onder hoge druk geïmpregneerd. Het probleem met impregneren van hout is het gebruik van giftige stoffen tijdens dit proces. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu. Wanneer u kiest voor geïmpregneerd hout is het verstandig om een soort te kiezen met het KOMO-keurmerk. Door dit keurmerk bent u ervan gegarandeerd dat tijdens het proces alle nodige zorg is uitgevoerd en de gezondheidsrisico’s minimaal zijn.

Thermisch gemodificeerd hout:

Het thermisch modificeren van uw hout is ook een optie om uw hout te verduurzamen. Thermisch gemodificeerd hout is, in vergelijking met geïmpregneerd hout, een milieuvriendelijke behandeling. Het thermisch gemodificeerd hout is hout dat thermisch verwarmd is. Hierdoor wordt er een hogere duurzaamheidsklasse bereikt! Tijdens een thermische behandeling worden geen chemicaliën gebruikt. Verder komen er ook geen schadelijke stoffen vrij. 

Duurzaam hout met het FSC keurmerk

Wanneer u duurzaam hout koopt is dit voorzien van een keurmerk wat garandeert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat het kap proces geen schade heeft toegebracht aan het milieu. In de gecertificeerde bossen wordt selectief gekapt. Ook wordt voor elke boom die gekapt wordt een nieuwe geplant. Houtproducten die afkomstig zijn uit bossen die beschikken over het FSC keurmerk, zijn te herkennen aan hun labels. Kies natuurlijk wel voor hout dat afkomstig is uit Europese bossen. Zo kan de houtkap in het tropisch regenwoud tegen worden te gaan.

Tuinhout-Compleet

Tuinhout-Compleet is dé aanbieder op het gebied van Douglas- en Eikenhout. Wij verkopen enkel kwaliteitshout dat afkomstig is uit duurzame zagerijen. Bent u op zoek naar kwaliteit houtproducten? Neem dan snel een kijkje bij ons Douglashout op de website.

Bekijk hier ons assortiment eikenhout en douglas hout:
Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout

 

Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...