Hout schuren! 3 Basistips.
Hout is en blijft een mooi product om mee te werken. Of je nu iets nieuws gaat bouwen, of juist iets ouds gaat opknappen, schuren is de eerste stap! Wij lichten 3 punten toe waar je rekening mee moet houden als je van start gaat.
1. Het hout dat direct van de zagerij komt is soms wat ruw of oneffen. Door het hout netjes te schuren krijg je een mooi egaal en glad oppervlak. Ook komt zo de natuurlijke nerf duidelijker naar voren. Schuren is ook nodig wanneer je het hout wilt schilderen. Zo kan de verf eenvoudig aan worden gebracht en hechten.
Het schuurpapier bevat hele kleine zanddeeltjes die kunnen variëren in grootte. Een grof korrel bestaat uit grote deeltjes, met relatief weinig deeltjes die wat ruimte tussen elkaar hebben. Bij een fijne korrel zijn de deeltjes juist kleiner, en staan ze wat dichter bij elkaar. Veelal wordt er eerst met grof schuurpapier gewerkt om grote oneffenheden te verwijderen, en daarna wordt gewerkt met een fijne korrel om iets te polijsten en glad te maken.
2. Veiligheid altijd voorop! Het is van belang om een goed stofmasker te dragen zodat je geen stof inademt. Zorg bovendien dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd wordt. Objecten die zijn geverfd, en die je daarna schuurt kunnen nog giftige deeltjes bevatten die vrijkomen bij het schuren.
3. Tijdens het schuren zorg je dat het voorwerp waarmee je werkt stevig vast zit. Gebruik bijvoorbeeld een antislip-pad of een klem op de werkbank. Met het schuren zelf zul je moeten opletten wanneer het punt is bereikt dat je moet stoppen. Bij het verven is eerst een grove korrel juist goed, en daarna een fijne korrel, omdat er dan veel verf wordt geabsorbeerd. Door middel van een zaklamp kun je eventueel kijken hoe diep de krassen op het oppervlak zijn. Door de krassen ontstaan namelijk schaduwen.