Hout beitsen? Lees hier de stappen!

Hout is een organisch product dat bij gebruik wat aandacht nodig heeft. Hout kan door weersomstandigheden beïnvloed worden. Wilt u uw hout beitsen voor bescherming van bijvoorbeeld uw houten vlonder? Lees dan zeker deze blog voor de stappen die u moet maken. Beits beschermt uw hout tegen weersomstandigheden zoals wind, regen en zon. Wat ideaal is aan beits is dat u geen grondverf nodig hebt als basis. Beits kunt u direct aanbrengen op het tuinhout.

Volg de stappen om uw hout te beitsen

Stap 1:
Maak uw hout goed schoon. Verwijder vuil, hars, mos en vogelpoep. Begin met het schuren van uw hout. Zorg ervoor dat u uw hout gelijkmatig schuurt. Dit kunt u doen door middel van het gebruik van een schuurblok. Schuren is nodig voor het gelijkmatig opnemen van de beits in het hout.

Stap 2:
Zorg ervoor dat u het schuurstof zorgvuldig van uw hout verwijderd. Wanneer u dit niet grondig doet kan het zijn dat de beits belemmerd wordt om goed te hechten.

Stap 3:
Begin met de beits aan te brengen op het hout. Zorg ervoor dat u altijd met de nerf mee schildert. Breng de beits niet te dik aan en zorg ervoor dat u druppels direct verwijderd. Zorg ervoor dat u niet een te dikke laag aanbrengt. De eerste laag beits moet u verdunnen met terpentine voor een betere hechting. De verhouding is 3 delen beits en 1 deel terpentine.

Stap 4:
Laat de beits 24 uur drogen. Na het drogen, schuur het hout nogmaals lichtjes.

Stap 5:
Breng na het drogen en schuren opnieuw een laag beits aan op het hout. Deze laag hoeft u niet te verdunnen.

Stap 6:
Afhankelijk van uw soort hout brengt u nog een 3e laag beits aan. Bij nieuw onbehandeld hout is het raadzaam om uw hout 3 keer te behandelen. Bij ouder tuinhout dat al eens behandeld is met beits is een behandeling van 2 lagen voldoende. Zorg dat u uw hout goed laat drogen. Hierna is uw hout goed beschermd tegen factoren zoals de zon, wind en regen.

3 Tips voor het gebruik van beits

Beits is belangrijk voor de behandeling van uw gekochte hout. Wij geven u nog 3 tips mee voor een goed gebruik van uw beits en de beste resultaten!

Tip 1: Kies een juist moment om te beitsen
Wanneer u uw hout wilt gaan beitsen is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Wanneer het buiten te droog en te warm is kan het zijn dat uw beits te snel droogt waardoor er vlekken ontstaan. Wanneer het slechter weer is met een vochtige lucht en regen, kan het hout te nat worden waardoor uw beits niet goed intrekt.

Tip 2: Gebruik de juiste materialen

Wanneer u uw hout gaat bewerken met beits, is het verstandig om de juiste materialen te gebruiken. Dit komt de kwaliteit zeker ten goede. Bij de juiste materialen denk aan:

  • Schoonmaakmiddelen (ontvetter of verfreiniger)
  • Oude schoonmaakdoek (moet schoon zijn)
  • Schuurpapier of schuurmachine
  • Verfbakje voor de beits

De meeste blikken beits komen met een roerstokje.
Tip 3: Repareer kleine beschadigingen
Wanneer u bijvoorbeeld uw schutting of vlonder wilt behandelen, is het raadzaam om wanneer het hout beschadigd is, deze te repareren met bijvoorbeeld houtvuller. Wanneer u uw hout repareert voor u uw beits behandeling aanbrengt, geeft dit het mooiste resultaat.

Bekijk hier ons hele assortiment afwerking en verf:
Afwerking en verf
Behandeling en verf

 

Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...