Hoe maak je een overkapping? 5 tips!

Overkappingen of een veranda bouwen is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Zeker in het jaar 2020 is er een stijging op de bouw van overkappingen. Veel mensen kiezen er nu voor om thuis te blijven tijdens de vakantieperiodes en willen dan goed genieten van het weer in eigen land. Middels een overkapping of veranda geniet u van uw eigen buitenruimte, zelfs wanneer het weer wat tegenvalt! In deze blog geven wij u 5 tips voor het bouwen van overkappingen. Allereerst gaan we de verschillen aanduiden over wat voor soort overkappingen er bestaan. Doordat er enorm veel keuze is, kan het lastig zijn voor u om de juiste keuze te maken.

Soorten overkappingen

Wij behandelen 5 soorten overkappingen. De 5 overkappingen zijn: Vrijstaande overkapping, Aangebouwde veranda, Pergola, Prieel en een Overkapping met bergruimte.

Vrijstaande overkappingen:
Een vrijstaande overkapping is een overkapping die u overal in uw tuin kunt bouwen. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen waar u de overkapping plaatst. Hierdoor kunt u rekening houden met wanneer de zon voor u gunstig staat. Een vrijstaande overkapping wordt onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kapschuur of voor een overkapping met een plat dak.

Aangebouwde veranda:
Een aangebouwde veranda is een effectieve manier om uw tuin te verbinden met uw huis. Doordat de veranda aan uw huis bevestigd wordt, verbindt dit uw woonkamer direct met de veranda. Wanneer u wanden toevoegt creëert u een plek waar u het gehele jaar plezier van kunt hebben!

Pergola:
Een Pergola is een eenvoudige vorm. Deze bestaat uit losse balken die verbonden worden met verschillende verbindingselementen. Een Pergola heeft geen dak maar met behulp van bijvoorbeeld klimplanten is het mogelijk om toch enige beschutting te creëren. 

Prieel:
Een prieel is een halfopen tuinhuisje of terras. Priëlen worden gemaakt van hout en metaal en hebben een karakteristiek dak dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Het dak is gevormd naar een piramide waardoor een prieel een opvallende overkapping is.

Overkapping met bergruimte:
Een overkapping met bergruimte is een handige manier om naast een fijne zitplek ook uw spullen op te kunnen slaan. Zo kunt u al uw tuingereedschap en loungeset in de winter opbergen in deze multifunctionele zitplek. De prijs van  valt iets hoger uit maar u krijgt er ontzettend veel gemak en genot voor terug!

5 Tips voor het bouwen:

Het bouwen kan soms een hele uitdaging zijn. Welke materialen gebruikt u en waar moet u op letten tijdens de bouw? Met deze 5 tips weet u zeker dat het bouwen van uw overkapping een succes wordt!

Tip 1: Maak een goede bouwtekening
Wanneer u wilt starten met het plaatsen van een overkapping in uw tuin is het belangrijk dat u een goede bouwtekening maakt. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Naast natuurlijk de plek, lengte, breedte en hoogte moet u goed nadenken over de afwatering en verlichting van uw overkapping. Waar laat u het water naartoe stromen en hoe krijgt u uw verlichting op de juiste plek? Dit zijn zaken die u van te voren uitgedacht moet hebben voor een succesvolle bouw van uw overkapping.

Tip 2: De fundering
Wanneer u een stevige en veilige houten constructie wilt bouwen zult u eerst moeten bepalen waar u de fundering voor dit project wilt plaatsen. Het meest gebruikte materiaal om een stevige fundering aan te leggen is een betonpoer. Een betonpoer is een betonnen sokkel waarop uw overkapping rust. Hoe groter de betonpoer, hoe groter de kracht die de poer kan dragen. Door de vorm van de betonpoer voorkomt u dat uw overkapping verzakt.

Tip 3: Lichtinval
Wanneer u een overkapping aan uw huis vastmaakt, kan dit zorgen voor een verminderde lichtinval in uw huis. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer u wél een overkapping aan uw huis, maar niet te veel lichtinval wilt opgeven, is het mogelijk om doorschijnende kunststof platen te gebruiken waardoor er toch nog lichtinval plaatsvindt. 

Tip 4: Bespaar niet op materialen
Wanneer u besluit om een overkapping te bouwen wilt u natuurlijk een zo goed mogelijke prijs-kwaliteit verhouding. Wanneer u materialen aanschaft voor de bouw van een overkapping moet u goed in acht nemen dat de duurzaamheid van sommige duurdere producten hoger is dan goedkopere varianten. Hierdoor gaat uw overkapping langer mee en bespaart u op onderhoud. Zo is het op de langer termijn voordeliger om deze duurdere, duurzame materialen aan te schaffen.

Tip 5: Gebruik het juiste gereedschap
Natuurlijk kunt u het bouwen uitbesteden, maar het is natuurlijk ook een optie om deze zelf te bouwen. Zorg wanneer u zelf aan de slag gaat dat u de juiste gereedschappen in huis hebt. Huur of koop de gereedschappen die u nodig heeft. Dit maakt het bouwen van uw overkapping een stuk aangenamer.
Hopelijk heeft u door middel van deze blog wat meer informatie gekregen over de soorten overkappingen en een paar handige tips gekregen. Staat de informatie waarnaar u op zoek bent niet hier tussen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Maak uw bestelling compleet met de volgende categorieën:
Douglas balkhout
Douglas balkhout
Douglas palen
Douglas palen
Assortiment Bevestigingsmaterialen
Bevestigingsmaterialen
Balkdragers U vorm
Balkdragers U vorm
Assortiment Fundering
Fundering
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...