Hart in het hout!

We krijgen wel eens te maken met vragen van klanten over de kwaliteit van het hout. Want, waarom zit er van die spleten in het hout? Heeft dat te maken met de kwaliteit van het hout? Dat laatste is zeker niet het geval! Tuinhout-Compleet heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. En wij doen er alles aan om de kwaliteit van onze producten te waarborgen. Maar wat betekenen die scheuren dan wel? En kun je scheurvorming verminderen? Wij leggen het uit graag uit!

Zoals u natuurlijk weet is hout een organisch product wat gemaakt wordt van bomen. Organische producten zijn afhankelijk van haar omgeving. Bomen beschikken over jaarringen met in het centrum het ‘hart’ van de boom. Wanneer wij van een boom werkbaar hout maken, proberen wij zo min mogelijk de kern van de boom verwerken in bijvoorbeeld houten palen. De kern zorgt ervoor dat er scheuren ontstaan. Dit heeft te maken met het vochtgehalte.

Vochtgehalte

Een levende boom bevat ontzettend veel water. De hoeveelheid kan oplopen tot 50% van het gewicht van de gehele boom. Het water in een boom wordt opgedeeld in 2 verschillende categorieën: vrij water en gebonden water.

Vrij water:
Water dat wordt vastgehouden door het water in een proces dat capillaire werking heet. Het hout kan dit water opnemen en weer afstoten.

Gebonden water:
Water in het hout dat gebonden wordt door waterstofatomen. Wanneer hout water verliest, zal deze eerst het vrij water afstoten. Voor gebruik is het zaak dat het hout eerst goed gedroogd wordt waarbij al het vrij water het hout verlaat. Door dit proces wordt het vezelverzadigingspunt (VVP) bereikt. Het VVP heeft een vochtgehalte dat rond de 25-30% ligt. Aan de hand van de natuurlijke omgeving wordt het hout gedroogd en behandeld zodat het vochtgehalte neerkomt op 20-25%.

Voordelen gedroogd hout

  • Gedroogd hout heeft een betere thermische en isolerende eigenschappen.
  • Gedroogd hout is sterker dan groen hout.
  • Insecten die van hout houden kunnen alleen in groenhout leven.
  • Middelen voor houtverduurzaamheid en afwerkingen worden beter opgenomen door gedroogd hout.

Behandeling werkbaar hout

Om scheuren in het hout te voorkomen is het erg belangrijk dat je eerst checkt of er een deel van de kern van de boom verwerkt is in jouw hout. Dit is bijna een garantie voor scheuren. Daarnaast is het erg belangrijk om het hout eerst goed te drogen. Leg het hout buiten onder een afdak waarbij het niet nat kan worden maar waar wel wat wind onder kan komen.

Wanneer u zichzelf zorgen maakt over barsten en spleten die in het hout kunnen komen, is het verstandig om een houtbehandeling van goede kwaliteit toe te passen. Dit beperkt het gehalte aan vocht dat wordt opgenomen of afgestoten.
Zoals u nu hebt kunnen lezen kan hout soms lastig zijn om op de juiste manier te behandelen. Tuinhout-Compleet denkt graag met u mee over de mogelijkheden en vragen omtrent barsten en spleten in hout. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina!

Zorg voor de juiste behandeling van uw hout en kies uit een van onze producten:
Afwerking en verf
Behandeling en verf

 

Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...