Gedroogd of Ongedroogd hout?

Hout is er in alle soorten en maten. Naast bijvoorbeeld lengte, gewicht en uitstraling, is er nog een ander verschil… namelijk: gedroogd of ongedroogd hout! Wij leggen u in deze blog uit wat de verschillen zijn tussen gedroogd en ongedroogd hout.

Waarvoor gebruik je het gedroogd hout?

Dit is een belangrijke vraag die je van tevoren moet stellen. Niet elke soort hout is hetzelfde. Massief hout heeft als kenmerk dat het water opzuigt. Wanneer het hout nat is, zet het uit. En wanneer het hout droog is, zal het krimpen. Zodra het hout gedroogd is, is het bovendien vaak ook minder sterk.

Binnenshuis gebruik

Wilt u uw hout binnenshuis gebruiken? Dan is het verstandig om aan de slag te gaan met gedroogde stukken hout. Wanneer u hout koopt dat niet gedroogd is, om bijvoorbeeld een tafel mee te maken, dan zult u merken dat na verloop van een tijd uw tafel niet meer goed recht zal staan. Uw planken zijn gekrompen en uw tafel staat scheef. Dit komt doordat uw hout op dit moment aan het drogen is en hierdoor krimpt! Wanneer u gebruik maakt van hout dat al gedroogd is, zal het hout niet alsnog kromtrekken. 

Buitenshuis gebruik

Wilt u uw hout gebruiken voor bijvoorbeeld in de tuin? Dan gebruikt u gewoon ongedroogd hout. Als we bijvoorbeeld kijken naar een vlonder, dan weet u natuurlijk dat deze nat zal worden door regen of sneeuw. Hierdoor neemt het hout vocht op waardoor het uit zal zetten. Het is dan ook verstandig om ongedroogde vlonderplanken te gebruiken wanneer u een vlonder gaat aanleggen. Wanneer u juist hout gebruikt dat is gedroogd, zult u merken dat uw planken gaan uitzetten en daardoor wellicht scheeftrekken.

Het is mogelijk om een houten tuintafel te maken van hout dat is gedroogd. Als u hiervoor kiest, dient u er rekening mee te houden dat doordat het hout gedroogd is, deze een beitsbehandeling zal moeten ondergaan. U zult uw tuintafel zo’n 3 maal moeten behandelen met beits voordat uw hout waterafstotend is. 

Tuinhout-Compleet

Tuinhout-Compleet is dé aanbieder op het gebied van Douglas- en Eikenhout! Dit houdt in dat al ons hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen! Tuinhout-Compleet verkoopt zowel gedroogd als ongedroogd hout. Wij hebben keuze aan een ruime collectie, bijvoorbeeld gedroogde houten deuren. Neem snel een kijkje op de webshop van Tuinhout-Compleet voor ons complete aanbod gedroogde houtproducten!

Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...