DIY project: een Epoxy resin tafel

U ziet ze tegenwoordig heel veel voorbij komen en ook in allerlei formaten en vormen: epoxy tafels. Een mooie natuurlijke en tegelijk ook moderne look. Een epoxy resin tafel is een van de populairdere DIY projecten van de afgelopen tijd. In deze blog lichten we toe welk soort hout u hier het best voor kunt gebruiken!

Wat voor hout gebruikt u voor een Epoxy resin tafel?

U kunt het best het meest vlakke hout gebruiken met het liefst een natuurlijke rand (live edge wood). Denk bijvoorbeeld aan taxus hout, eikenhout of iepenhout. Het is van belang dat het hout goed gedroogd is (vochtgehalte ong. onder de 20%). Als u met gedroogd hout werkt voorkomt u het risico dat het hout later nog gaat werken en onstabiel wordt. U kunt ook kiezen voor hout wat al professioneel is bewerkt zodat u zeker weet dat het materiaal niet verandert.

Het hout voorbereiden

Het stuk hout wordt doormidden gezaagd en omgedraaid. De natuurlijke randen wijzen nu naar elkaar toe en in het midden is een kleine opening over. 

Zorg ervoor dat oneffenheden zijn verwijderd (ook al lijkt dit misschien mooi voor de natuurlijke look). Wanneer u deze stap overslaat loopt u de kans dat het later effect heeft op het eindproduct.

Vervolgens moet u de natuurlijke randen en imperfecties opvullen van (sneldrogend) epoxy. 

Wanneer u gebruik maakt van een wat dunner resin, dan zal het hechtingsproces sneller gaan en meer effectief zijn. Het dunnere resin zal goed kunnen hechten en de natuurlijke ‘gaatjes’ kunnen opvullen. Een wat dikkere en stroperige resin kan daarna zorgen voor een goede toplaag.

Wat te doen als het resin alsnog krimpt?

Het kan voorkomen dat het resin alsnog wat gaat krimpen terwijl het aan het drogen is. Om dit te voorkomen is het essentieel om resin te kopen van goede kwaliteit. Verschillende soorten epoxy resin kunnen anders reageren wanneer ze in aanraking komen met hout. Probeer van te voren te testen hoe uw epoxy reageert op een stuk test-hout. 

Eiken planken
Eiken planken
Eikenhout
Eikenhout
Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...