DIY: Knap uw houten meubels op!

Wellicht heeft u nog een leuk vintage houten meubelstuk staan, of bent u van plan om bij de kringloop een opknapper te halen. Een mooi project om aan te werken. Wij noemen de belangrijkste stappen waar u rekening mee moet houden als u een houten meubelstuk wilt opknappen. Lees snel verder!

Het is allereerst belangrijk om eventuele verflagen of olie- of waslagen te verwijderen. Breng een afbijtmiddel of terpentine aan op het meubelstuk en smeer het goed in.

Oude lagen verwijderen

  • Afhankelijk van wat voor soort meubelstuk het is, zult u eerst ijzeren plaatjes of sloten moeten verwijderen. Daarna kunt u de (was)laag verwijderen met een groffe staalborstel. Hierbij is het belangrijk dat u meegaat in de richting van de nerf van het hout.

Oneffenheden bijwerken

  • Omdat het natuurlijk een oud meubelstuk is, zijn er mogelijk beschadigingen in het hout. Door deze kleine oneffenheden op te vullen met houtvuller zorgt u voor een goede basis. Laat deze houtvuller goed uitdrogen voordat u verder gaat met het bewerken.

Ontvetten van het meubelstuk

  • Nu zijn we bij de volgende stap aangekomen: ontvetten. U kunt het meubelstuk met een eenvoudig sopje ontvetten (hier zijn ook speciale ontvettingsmiddelen voor). 

De afwerking!

Afhankelijk van de manier waarop u het meubelstuk wilt afwerken zijn er verschillende punten waar u rekening mee dient te houden. 

  • Was: U brengt was met een zachte borstel of oude doek aan op het meubelstuk. Maak hierbij een draaiende beweging. De was moet hierna ongeveer een nacht drogen.
  • Olie: Met bijvoorbeeld teak-  of lijnolie kunt u uw meubelstuk een nieuwe look geven. Breng de olie aan met doek, en beweeg hierbij in de richting van de nerven van het hout. Eventueel kunt u nog een extra laklaag aanbrengen om krassen te voorkomen.
  • Verf: Een ander optie is natuurlijk verf. Vergeet hiervoor niet een goede grondverf te gebruiken voor volledige dekking. Na deze laag schuurt u het meubelstuk lichtjes op met schuurpapier, en ontdoe het meubelstuk daarna van stof en vet. Hierna kunt u een nieuwe verf- of laklaag aanbrengen. 
Afwerking en verf
Behandeling en verf

 

Beoordeel onze pagina

Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 741 reviews.
Scroll naar boven
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...