Hoe bouwt u uw eigen vogelhuisje

Een houten vogelhuisje in uw tuin plaatsen is een perfecte keuze om meer leven in uw tuin te brengen. Op deze manier helpt u niet alleen uzelf, maar ook de vogeltjes. 

Welk hout kunt u gebruiken?

Voor het hout dat u moet gebruiken bij het maken van een vogelhuisje zult u moeten kiezen voor hout dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Denk hierbij aan Douglashout,  Eikenhout of Beukenhout. Naast deze houtsoorten kunt u ook een vogelhuisje maken van houtbeton. Het voordeel van houtbeton heeft dat dit materiaal in het voorjaar sneller opwarmt waardoor u een grotere kans heeft op een 2e of 3e broed. 

Naast de houtsoort is het ook verstandig om het hout dat u gebruikt te beitsen met een vogelvriendelijke beits. Hierdoor is uw hout beter beschermd. 

Opening van het vogelhuisje

Wanneer u een vogelhuisje maakt zult u rekening moeten houden met de grootte van de opening van uw tuinhuisje. Dit heeft namelijk invloed op de soorten vogels die in uw tuinhuisje zullen trekken. Bekijk dus altijd voordat u begint met welke vogelsoorten er vaak in uw tuin komen.

  • 25 – 28mm: geschikt voor kleine mezen zoals de pimpelmees en zwarte mees.
  • 32 – 35mm: geschikt voor koolmees, kuifmees, huismus, ringmus, gekraagde roodstaart, Boomklever.
  • 45 mm: geschikt voor spreeuw en grote bonte specht.

Eigen vogelhuisje maken stap voor stap

Het vogelhuisje dat wij hier stap voor stap gaan bespreken is gebaseerd op de maten geschikt voor een koolmeesje.

Alle plankjes die gebruikt worden bij het maken van het houten vogelhuisje zijn gemaakt uit een plank met een breedte van 15 cm. (met uitzondering van het dakje).

  • Achterwand van 27 centimeter
  • 2 Zijwanden, waarvan de voorkant 22 centimeter is en de achterkant 26 centimeter lang.
  • Dakje van 18 bij 18 centimeter
  • Voorkant van 23 centimeter met een opening van 32 mm
  • Bodemplankje van 12 centimeter lang

Wanneer u de plankjes wil gaan zagen is het verstandig om deze eerst uit te tekenen op het hout zodat u de correcte maten aan kunt houden. Na het zagen zorg ervoor dat u de plankjes afschuurt zodat er geen scherpe randen meer aanwezig zijn die de vogeltjes kunnen verwonden. 

Als u de vliegopening van het vogelhuisje gaat boren, is het verstandig om een stevige ondergrond te gebruiken waarbij het niet uitmaakt of deze kapot gaat. Daarom is het verstandig om het afvalhout van de plank die u zojuist heeft uitgesneden hiervoor te gebruiken. Op deze manier krijgt u een mooi glad resultaat. Natuurlijk moet u na het boren van het gat, deze nog even opschuren. 

Zodra dit allemaal gebeurd is, is het tijd om het vogelhuisje in elkaar te zetten. Monteer de zijkanten op de achterkant met waterbestendige houtlijm en gebruik daarbij spijkers en schroeven. Het voorboren van de gaten zorgt ervoor dat het hout minder snel gaat splijten. 

En klaar is kees! U hebt geheel zelf een prachtig houten vogelhuisje gemaakt waardoor u meer leven in uw tuin creëert. 

Tuinhout-Compleet

Tuinhout-Compleet is dé aanbieder op het gebied van Douglas hout en Eikenhout. Heeft u interesse in Douglas hout of Eikenhout voor uw vogelhuisje? Dan bent u bij Tuinhout-Compleet aan het juiste adres! Voor ons volledige aanbod hout, bezoek dan onze webshop.

Douglas hout
Douglas Hout
Eikenhout
Eikenhout
Tuinhout Accessoires
Tuinhout Accessoires
Assortiment Bevestigingsmaterialen
Bevestigingsmaterialen
Afwerking en verf
Behandeling en verf

 

Beoordeel onze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 786 reviews.
Scroll naar boven

Search

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...