Behandel uw hout!

Waar moet u rekening mee houden voor een langere levensduur voor uw hout
Hout is een natuurproduct, en daarom is het belangrijk om dit met zorg te behandelen en bewerken. Zo blijft het een mooie uitstraling houden, en gaat het bovendien langer mee.

Afwerking afhankelijk van…

Er is een verschil tussen zacht en hardhout (check hiervoor onze eerdere blog). Bij het bewerken van hout is er al een verschil tussen welke houtsoort u gebruikt. Daarnaast is de afwerking ook afhankelijk van hetgeen u het hout voor gaat gebruiken (denk aan vloerplanken, schutting, binnenprojecten etc.).

Behandel uw hout: Verschillende soorten

Vervolgens moet u bedenken waarmee u het hout wilt behandelen. Moet het hout behandeld worden tegen bijvoorbeeld ultraviolet straling van de zon? Bedenk dan of u gaat verven of beitsen.Ook het hout wat u in huis gebruikt moet soms bestand zijn tegen bepaalde factoren. Het hout is namelijk ontzettend bewerkelijk. Wanneer er een hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld in een badkamer) is of wanneer er wordt gekookt in een bepaalde ruimte, dan kan dit al invloed hebben op het hout.

Eerst bewerken: schuren

Alvorens u gaat beginnen met het verven of beitsen, is het van belang om het hout goed af te werken. Zo kunt u het eerst voorbehandelen of schuren. Het moet splintervrij zijn en redelijk ruw worden zodat de verf goed in het hout trekt. Kijk hierbij goed naar de korreldikte van het schuurpapier wat u gaat gebruiken. Ook dit verschilt per houtsoort.

Welke type afwerking?

Verdiep u goed in de soorten afwerkingen die mogelijk zijn. U kunt kiezen voor olie, beitsen, lakken of zelfs bijenwas. De uiteindelijke look van het hout hangt hier vanaf. 

Meubelstukken, zoals een houtenbankje, kunt het best met meubelwas of meubelolie bewerken. Een deur wordt meestal bewerkt met verf of lak. Bij lak blijft de ruwe structuur van het hout goed zichtbaar, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Met verf kunt u weer kiezen voor een bepaalde kleur. Verder kunt u voor hout wat u buiten gebruikt kiezen voor beits. Zo blijft het hout beschermd tegen de verschillende weertypen en ook tegen droogte door de zon. Het zou immers zonde zijn als uw hout langzaam rot, of beschimmeld wordt. Twijfelt u over welk type afwerking u moet gebruiken voor uw project? Neem vooral contact op en wij adviseren u graag!

Afwerking en verf
Behandeling en verf

 


Meer handige informatie:

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 535 reviews.
Product toevoegen
Product details worden opgehaald...