Hardhouten Balken

De hardhouten balken van Tuinhout Compleet zijn een essentieel element voor zowel vakmensen als ambitieuze doe-het-zelvers. Ons assortiment is geschikt voor het zelf bouwen van constructies voor uw schutting, vlonder of tuinhek. De balken gaan zelfs bij buitengebruik tussen de 20 en 30 jaar mee. Wij leveren balken in verschillende afmetingen en lengtematen. Bekijk direct ons assortiment hardhouten balken en bestel uw benodigde balken op tuinhout-compleet.nl. Vragen? Neem voor vrijblijvend advies contact op met onze deskundige medewerkers via 0416 85 85 02 of per mail via info@tuinhout-compleet.nl.

Enig resultaat

Assortiment en eigenschappen van hardhouten balk

Een hardhouten balk onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke kwaliteiten die hem ideaal maken voor zowel constructieve als decoratieve toepassingen in de tuin en daarbuiten. Enkele van de meest opmerkelijke eigenschappen zijn:

  • Duurzaamheid: Hardhout is van nature bestand tegen weersinvloeden, rot en insecten, waardoor het een lange levensduur heeft zonder significante slijtage. Dit maakt de balken een uitstekende keuze voor buitenprojecten waar duurzaamheid een vereiste is.
  • Sterkte: De dichtheid van hardhout draagt bij aan zijn kracht en stabiliteit, waardoor de balken een solide basis kunnen vormen voor constructies zoals pergola’s, dekken en schuttingen.
  • Onderhoudsvriendelijk: Hoewel enig onderhoud nodig is om hun uiterlijk te behouden, vereist een hardhouten balk minder onderhoud dan andere houtsoorten, dankzij hun natuurlijke weerstand tegen externe factoren.

Deze eigenschappen van hardhout maken de balken een veelzijdige en waardevolle keuze voor iedereen die op zoek is naar materialen die praktisch zijn en een mooie uitstraling geven aan buitenprojecten.

Hoe kunt u hardhout balken gebruiken voor een tuinhek?

​​Het bouwen van een hardhout tuinhek met balken is een uitstekende manier om privacy en stijl aan uw tuin toe te voegen. Volg deze stappen voor het beste eindresultaat:

  • Stap 1: Bepaal de locatie en afmetingen van uw hek. Houd rekening met de hoogte en de lengte van de secties om voldoende materiaal aan te schaffen.
  • Stap 2: Graaf gaten voor de palen, minstens 60 cm diep, om stevigheid te garanderen. Plaats de palen in de gaten en vul deze met beton om ze te stabiliseren. 
  • Stap 3: Bevestig de horizontale hardhouten balken aan de verticale palen met roestvrijstalen schroeven of bouten. Vervolgens, monteer horizontale latten op de balken, met regelmatige tussenruimtes voor een open of gesloten hekwerk, afhankelijk van de gewenste privacy. 

Door deze stappen te volgen, creëert u een duurzaam en stijlvol tuinhek dat jarenlang stand houdt en mooie uitstraling geeft aan uw tuin. 

Verschil tussen een bezaagde en geschaafde balk van hardhout

Het belangrijkste verschil tussen bezaagd en geschaafd hardhout ligt in hun afwerking en uiterlijk. De bezaagde balk heeft een ruwer oppervlak, rechtstreeks uit de zagerij, wat het een robuuste en authentieke uitstraling geeft. Deze zijn ideaal voor projecten waar een natuurlijke look gewenst is. De geschaafde balk daarentegen, is glad afgewerkt, waardoor het een verfijndere uitstraling heeft en prettiger is in aanraking. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waar esthetiek en comfort voorop staan. Beide types bieden dezelfde duurzaamheid en sterkte, maar de keuze hangt af van de persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik in uw project.

Projectideeën met hardhouten balkjes voor elke tuin

Hardhouten balkjes zijn veelzijdig in gebruik en bieden talloze mogelijkheden om uw tuin te verfraaien en te verbeteren. Hier zijn enkele inspirerende projectideeën:

  • Verticale tuin: Gebruik hardhouten balkjes van Tuinhout Compleet als frame voor een verticale tuin. Bevestig plantenbakken of hangpotten om een levendige groene muur te creëren die zowel privacy biedt als de luchtkwaliteit verbetert.
  • Zitbankjes: Met enkele balkjes en wat hardhouten multiplex kunt u eenvoudige, doch stijlvolle zitbankjes maken voor rondom een vuurplaats of in een rustige hoek van de tuin.
  • Plantenbakken: Creëer duurzame en aantrekkelijke plantenbakken door hardhouten balkjes op maat te zagen en samen te voegen. 

Deze projecten met balkjes zijn niet alleen praktisch en mooi, maar verhogen ook de waarde van uw buitenruimte door de toevoeging van duurzame en esthetisch aantrekkelijke elementen.

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik de juiste houtsoort voor mijn project? 

De keuze van de houtsoort hangt af van verschillende factoren zoals duurzaamheid, onderhoud, esthetiek en budget. Hardhouten balken zoals teak, merbau en bangkirai zijn populair vanwege hun hoge duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden, ideaal voor buitentoepassingen. 

Wat is de verwachte levensduur van een hardhouten balk? 

De levensduur van een balk kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de gekozen houtsoort, de blootstelling aan weersinvloeden en het onderhoud. Over het algemeen kunnen deze balken, met minimale zorg, meer dan 20 jaar meegaan. Sommige hardhoutsoorten kunnen zelfs onder de juiste omstandigheden nog langer meegaan.

Kan een balk van hardhout direct in de grond geplaatst worden? 

Hoewel hardhout bestand is tegen rot en insecten, is het aanbevolen om de balken niet direct in de grond te plaatsen om contactrot te vermijden. Gebruik in plaats daarvan betonvoeten of metalen paalhouders om de levensduur van de balken te verlengen.

De waardering van www.tuinhout-compleet.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 860 reviews.
Scroll naar boven

Zoek uw producten

Product toevoegen
Product details worden opgehaald...